Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

22 Mrt '04 - + 1 - 3 Man klaagt Google aan wegens smaad na ego surfing - De Mark Maughan Pagerank case


Heb je wel eens je eigen naam 'gegoogled'? De accountant Mark Maughan deed het en was niet blij met wat hij vond. Hij vond "alarming, false, misleading and injurious results".

Dat is een ding, maar nu klaagt hij Google, Yahoo (aangezien Yahoo Google gebruikte), AOL (gebruikt ook Google) en Time Warner (omdat ze eigenaar zijn van AOL) aan wegens smaad en het gebruik pagerank. Hij eist dat Google stopt met Pagerank te gebruiken en de valse informatie verwijdert.De klacht draait met name om de volgende treffer in Google: "Specifically, the search results falsely represent that plaintiffs Maughan and/or Brown & Maughan have been disciplined for gross negligence, for failing to timely submit a client's claim for refund of overpayment of taxes, and for practicing as a CPA without a permit,"

Het vreemde is dat het er in eerste instantie op lijkt dat de negatieve informatie die naar boven komt bij het zoeken naar zijn naam ook nog eens waar is:

google Mark Maughan

De opmerking over "gross negligence" slaat echter niet op Mark Maughan, maar op een andere case. De reden waarom de accountant vermeld wordt is de volgende disciplinaire straf:

    "Respondent additionally failed to pay an administrative fine imposed by the Board for failing to supply the Board with copies of a financial report representing the highest level of service rendered, in accordance with Section 89.1 of the California Code of Regulations. Respondent's failure to pay the administrative fine caused the Board to withhold renewal of his CPA license."


Volgens de advocaat van Mark Maughan, John A. Girardi, ligt het probleem van de zaak in het gebruik van Pagerank. Volgens de aanklacht zorgt Pagerank voor valse informatie: Pagerank "vervormt informatie verkregen van van betrouwbare bronnen, resulterend in het veranderen van de context waarin de informatie wordt gepresenteerd", aldus Girardi. Hieruit blijkt in ieder geval dat hij niet weet wat Pagerank is en wat het werkelijk doet.


De bijeffecten...

Hij heeft in ieder geval nu al een ding bereikt: Als je nu zoekt op de naam Mark Maughan, dan vind je alleen nog maar zijn naam in combinatie met het aanklagen van Google. Er zijn zelfs grapjassen die hun site geoptimaliseerd hebben op de naam van deze persoon om daarmee op 1 te komen. En dat is niet het enige: Er worden inmiddels oproepen gedaan domeinnamen te registreren met zijn naam er in en sites met bizarre namen als bkw.org, boingboing.net en fark.com zijn er ook al op ingesprongen. Wetende dat er de komende tijd heeeel erg veel op die naam gezocht gaat worden...

Is de macht van Google te groot aan het worden?

Er zitten achter deze hele gebeurtenis een flink aantal diepere kanten. Blijkbaar vinden mensen de resultaten van Google inmiddels zo geloofwaardig dat ze meteen alles geloven wat ze op nummer 1 in Google vinden. Verder wordt de macht die aan Google toegekend wordt blijkbaar steeds groter aangezien mensen zich zoveel op de hals willen halen vanwege een eenzoudig zoekresultaat.

Het probleem van ego-surfing en het Googelen van namen

Deze case staat an sich niet op zichzelf. Ik heb het vaker meegemaakt dat mensen met de vraag kwamen of er iets aan hun vermelding in Google te doen was. Zo heb ik gesproken met mensen die bijna (!!) failliet waren gegaan (en dat stond bovenaan in Google...), mensen die plagiaat zouden hebben gepleegd en mensen die oud werknemers van een bedrijf zouden hebben gedupeerd. De misstappen leverden allen nummer 1 posities op bij een zoekopdracht naar hun eigen naam. Soms zeer pijnlijk als je weer de goede weg wilt opgaan of er sprake is van misverstanden of onjuiste informatie.

In alle gevallen geeft Google aan dat zolang de vermeldende site niets strafbaars doet ze niet in kan grijpen. Mijn advies blijft dat je dan het beste kunt zorgen voor een goede site en dat je dan door middel van een beperkte optimalisatie in ieder geval weer met je eigen naam bovenaan kunt komen te staan. Ook het plegen van overleg met de site waar de vermelding op staat valt soms te proberen, maar heeft helaas niet altijd een goed resultaat.

Het internet blijft wat dat betreft een heel erg eerlijk medium met een enorm sterk geheugen. Het Internet vergeeft en vergeet niet snel. Voor hen die misstappen hebben begaan is dat een extra straf, voor hen die op het punt staan misstappen te maken is dat een waarschuwing en voor hen die onterecht beschuldigd zijn een groot probleem.


> www.google.nl/search?q=Mark+Maughan
> CPA Googles For His Name, Sues Google For Libel

> www.google.nl/search?q=define:libel
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->