Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

16 Mrt '04 - + 2 - 2 Nederlander opgepakt voor fraude aandelen Google


De Nederlander Shamoon Rafiq is afgelopen vrijdag 5 maart in zijn huis gearresteerd op beschuldiging van fraude door het verkopen van valse aandelen Google. De Google aandelen "Series B Preferred Stock" beweerde hij in bezit te hebben en probeerde ze te verkopen voor de beursgang van Google zelf.


In totaal wist hij op deze manier aandelen te verkopen ter waarde van ruim 2,8 miljoen dollar. Een half miljoen dollar daarvan had hij inmiddels "geleverd" en toezeggingen waren gedaan voor een volgende 2,3 miljoen dollar. Het obscure is dat er nog helemaal geen aandelen van Google bestaan en dat zelfs de datum van de introductie nog totaal onduidelijk is. Tot nu toe werd gesproken van "het voorjaar", maar zelfs daar zijn al berichten van uitstel over. Shamoon Rafiq beweerde dat hij toegang had tot de aandelen die colega's en vrienden van Google met voorang konden kopen. Hij deed zich onder andere voor als werknemer van het bedrijf dat ooit "venture capital" (opstart lening voor bedrijven of wel durfkapitaal) voor Google verschafte.

De slachtoffers waren volgens de aanklacht van de FBI mensen van diverse doch enigszins hogere pluimage. Zo was er een bestuurslid van een wereldwijd opererend telecommunicatie bedrijf, een New Yorkse "investment banker" een advocaat en een manager van een aandelen handel.

Het is ronduit frapant te noemen dat deze mensen aandelen kochten zonder ook maar stil te staan bij enige vorm van een reele prospectus et cetera.

"Shamoon Rafiq preyed upon the public's enthusiasm for the growth of dynamic companies and in the process swindled some of the most sophisticated investors in the United States and abroad," aldus Roslynn Mauskopf, de openbare aanklager van het "Eastern District of New York".

De Nederlander had zelfs gewoon via Google Adwords zijn aandelen aangeboden:

PreRelease Google Stock
Inside Track on Google Stock.
Buy now for insider prices. -aff
www.insider....stocks.com


De aangeklaagde riskeert een niet malse celstraf van 30 jaar en een boete van 1 miljoen dollar voor het verkopen van de nep aandelen Google.
5 Googley reacties!:

Je ziet maar waar het toe leidt, mijn vraag is: heeft hij dit vanuit Nederland gepleegd en welke bank heeft hij daarvoor gebruikt. Dat moet toch te traceren zijn. Voornamelijk omdat de laatste tijd de banken nou niet zo netjes met dit soort gegevens omgaan, dan wel openbaar maken. Het is wel ons geld waar ze mee ‘spelen’ en dat laatste is een understatement geloof ik.

Loek van Rijn () - 18 Mei '04 - 16:37

Uitspraak in de zaak Van R.

Dit luidt dat Van R. wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 4 maanden met een proeftijd van twee jaren. Het vonnis is iets lager uitgevallen dan de eis (2 jaar), aldus de motivering, omdat meer dan door het OM rekening is gehouden met de licht verminderde toerekeningsvatbaarheid van Van R.

In de motivering van het vonnis is verder overwogen dat ook de rechtbank geen andere mogelijkheid ziet dan deze straf om de zaak mee af te doen. Het klokkeluiderschap, waarop Van R. zich op beroept, wordt met de grond gelijk gemaakt omdat, aldus de rechtbank, Van R. tot zijn handelen is gekomen door een ordinair arbeidsconflict en niet op grond van een groot maatschappelijk belang. Verder is overwogen dat hij alles heeft opgegeven om dit tot zijn levensdoel te maken en dat hij zich tot dusverre nergens door heeft laten weerhouden en dat de kans dat hij in herhaling zal vervallen groot is. Als dat zou gebeuren acht de advocaat het raadzaam dat Scheidegger Opleidingen BV te Venlo dat onmiddellijk laat weten en dat Scheidegger Opleidingen BV aangifte doet, net als de vorige keer, van het nieuwe feit. Op grond daarvan kan het voorwaardelijke vonnis ten uitvoer worden gelegd en zou Van R. vier maanden de gevangenis in gaan. Bovendien kan dan ook het nieuwe feit worden berecht en zou hij ook daarvoor straf kunnen krijgen.

Tjibbe Douwe () - 15 Februari '09 - 21:51

Hee mijnheer Loek van Rijn, wanneer betaal je eens je schuld af aan wat eens een goede vriend van je was? Met rente kom je toch snel al een 8000 Euro. Schofterig is het van je!

Erik () - 28 April '09 - 18:57

Ha hr Loek van Rijn. Je schijnt in de Zilk te wonen. Als je huur kan betalen, wanneer betaal je jouw schuld af aan G. À.? Maak er ondertusen maar 10000 Euro van!

Erik () - 22 Maart '11 - 03:49

Ah… Loek van Rijn heet nu Lukas Taverne woont in Noordwijk. Nog steeds € 10.000 te betalen aan G A!!

Erik () - 01 Juli '16 - 14:38


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->