Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

10 Mrt '04 - + 3 - 1 'Vijf grote internet zoekmachines scoren onder de maat'


DEN HAAG - De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van de Nederlandse zoekmachines. Daaruit is gebleken dat vijf van dertien grotere zoekmachines op internet onder de maat scoren. Deze vijf Nederlandse zoekmachines zijn Excite, Ilse, Ixquick, Lycos en Zoek.nl.


De vijf zoekers bleken niet altijd even actueel en bleken ook moeite te hebben met thematische zoekvragen. Ook leverden de zoekmachines veel gesponsorde links op als zoekresultaat.

Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek waarvan de resultaten dinsdag zijn verschenen in de uitgave "De Digitale Consument". Vooral over de zoekmachine Zoek.nl is de bond slecht te spreken. Zo zou het met Zoek.nl onmogelijk zijn om een betrouwbaar resultaat te krijgen als bijvoorbeeld op het trefwoord 'dvd' wordt gezocht. "De eerste pagina met zoekresultaten bevat namelijk alleen informatie van adverteerders."

De Consumentenbond heeft zich in het onderzoek beperkt tot "de in Nederland veelgebruikte zoekmachines" Altavista, Excite, Google, Hotbot, Ilse, Ixquick, Lycos, MSN, Track, Vinden.nl, Voelspriet, Vivisimo en Zoek.nl.

De bond heeft op alle websites gezocht op dezelfde trefwoorden en vragen over onder meer ontploffende batterijen van Nokia, fietssloten, het gebruik van de zoetstof aspartaan en gezondheid, de beelden van kunstenaar Jan Wolkers en de resonantie van de Erasmusbrug in Rotterdam.

Google, Track, Voelspriet (overigens geen echte zoekmachine maar vooral een site over zoekmachines) en Vivisimo (een metazoeker) scoorden het beste in het onderzoek. Deze zoekmachines gaven volgens de Consumentenbond snel en voldoende zoekresultaten in alle categorieŽn. Bovendien zou op deze websites "niet te veel of helemaal geen reclame" staan.

Die laatste conclusie is wat betreft Google toch enigszins opvallend. Ook op Google staan veel advertenties, maar blijkbaar zijn ze er in geslaagd dit minder opvallend te doen door het gebruik van tekstadvertenties zoals Adwords. Bij trefwoorden als "hypotheken" en "lenen" staan over het algemeen meer advertenties dan bij de overige twaalf zoekers. De wijze waarop én het ontbreken van banners maken het echter veel minder storend. De site voelspriet heeft daarnaast in principe geen commercieel doel gehad wat het ontbreken van advertenties verklaart.

Verder is het spijtig dat Kobala niet in het onderzoek is meegenomen. Ik vermoed dat deze zoeker vooral op actualiteit, maar ook op het ontbreken van storende advertenties goed gescoord had.

Bron: Nu.nl
Al 1 Googley reactie:

Nu weten we zeker waarom we altijd voor GOOGLE kiezen….......:-D

dango () (link) - 10 Maart '04 - 21:42


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->