Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

15 Okt '03 - + 2 - 3 Nieuwe cijfers zoekmachines #2


Op aanwijzen van Erwin Boogert hierbij nog meer gegevens uit het meest recente onderzoek van Checkit naar de populariteit van zoekmachines.


Portals weinig belangrijk bij webzoeken
Gepubliceerd op woensdag 15 oktober 2003
[aangevuld op woensdag 15 oktober 2003, om 10.30 uur]

(P7) Slechts 11 procent van de Nederlandse internetters gaat naar een webportaal als ze gericht naar informatie op zoek zijn. Meer dan de helft, 57 procent, gebruikt eerst een zoekmachine, 29 procent tikt een www-adres in.

Jeroen: Deze gegevens stroken mijns inziens niet geheel met de bezoekers aantallen die je op dit moment ziet. Hoe verklaar je 3 miljoen bezoekers per dag op Startpagina. Sterker nog, dat is 18.75% van alle Nederlanders. Tel daar nog zeker 1 miljoen bezoekers per dag op de pagina.nl Startpagina dochters en je vraagt je af hoe representatief de gegevens en hoe betrouwbaar de onderzoeksmethode en vraagstelling is geweest. Ik denk dat wanneer je daadwerkelijk gebruik afzet tegenover een vraagstelling door middel van een enquete je een totaal ander beeeld krijgt.

Dat blijkt uit de Nationale Search Engine Monitor, gehouden door marketingbureau Checkit en onderzoeker R&M Interactive.

Google en Ilse domineren de Nederlandse zoekmarkt veruit. Beiden wonnen aandeel en hebben gezamenlijk 85 procent van de markt. Google is met 65 procent ook in Nederland de meest gebruikte zoekmachine. In januari 2003 lag het lokale marktaandeel nog op 51 procent.

65% neigt naar Microsoft achtige marktaandelen. Zeer boeiend hoe zich dit verder gaat ontwikkelen.

De zoekfunctie van Ilse volgt met 19 procent, een vijfde van het zoekverkeer. Ilse heeft een herstel laten zien, want in januari was dat nog 14 procent.

Jeroen: Dit herstel mag opvallend genoemd worden. Maar zelden heb ik een zoekmachine gezien die eerst marktaandeel verloor en daarna terug kwam. Blijkbaar heeft Nils Rooymans met het bouwen van ilse 3.0 goed werk verricht. Ook heeft ilse goed geluisterd naar de gebruiker en op basis van een aantal gebruikersonderzoeken onder andere de snelheid sterk verbeterd. Hulde aan Nils zullen we maar zeggen

Indien men niet heeft gevonden waarnaar men op zoek was:
* zoekt 45 procent verder door middel van dezelfde zoekopdracht, maar bij een andere zoekmachine;
* zoekt 40 procent verder bij dezelfde zoekmachine verder, maar dan met een meer gespecificeerde zoekopdracht en
* zoekt 39 procent verder bij dezelfde zoekmachine, maar gebruikt een andere zoekopdracht.

Checkit verschafte ons de volgende cijfers over het algemene gebruik van zoekdiensten, dit gaat niet over marktaandelen:

Welke zoekmachines gebruikt u? (meerdere keuzemogelijkheden)
- Google 76 procent
- Ilse 48 procent
- Altavista 20 procent
- MSN 20 procent
- Lycos 12 procent

Het onderzoek signaleert tevens een aantal trends. Zo omzeilen jongeren en hoger opgeleiden liever zoekmachines en tikken direct het webadres in waar ze verwachten hun informatie te vinden. Lager opgeleiden en ouderen werken minder intuïtief.


Bron: Planet Multimedia
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->