Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

14 Apr '03 - + 1 - 3 Alexander de Grote en zijn Irak


Alexander de GroteDrie en een halve week lang heb ik niet gelogd over de oorlog in Irak, en dat terwijl ik voor de oorlog toch nog wel eens een berichtje er over wilde plaatsen. Misschien was het ontkenningsgedrag, misschien afschuw, misschien was het de zinloosheid van een reactie.Afgelopen week kwam ik echter in een van mijn boeken (ik heb een stapeltje ;-)) over Pompeji een afbeelding tegen van de Griekse Alexander de Grote (links, zonder Helm) die de Perzische Koning Darius de 3e (rechts, met helm en een angstig gezicht) heeft verslagen. In mijn dromen kom ik nog regelmatig in Pompeji, en een van mijn favoriete kunstwerken (en het zijn er veel in Pompeji!) is het mozaïek in het Huis van de Faun. Persoonlijk hoort dit werk tot mijn absolute topfavorieten samen met de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch, De Venus van Milo door Salvador Dali, Michelangelo’s Pieta, Herman Brood zijn portret van Beatrix (titel: hoedster van de Nederlandse staat) en op architectonisch gebied het Pantheon in Rome.Het mozaïek uit Pompeji is een mozaïek met een oppervlakte van ongeveer 5 bij 2 1/2 meter waarop de Griekse koning Alexander de Grote, ondanks een enorme overmacht qua manschappen van de Perzen (uit het huidige Irak!), in 333 voor christus toch door slimmere strategieën te gebruiken de Perzische koning Darius de 3e wist te verslaan. Het mozaïek heeft een aantal merkwaardige overeenkomsten met het heden. Alexander was ook iemand die zichzelf zag als vertegenwoordiger van de democratie uit de oude stadsstaat Athene, alhoewel hij geloof ik zelf uit Macedonie kwam. Ook de Grieken hadden machtspolitieke redenen, en hoewel olie al wel gebruikt werd voor olielampjes (dat was echter plantaardige olie, veel gezonder) was de belangrijkste reden voor de Grieken het uitbreiden van hun rijk en macht.Ook Darius was een bedreiging voor de veiligheid van de oppermachtige Grieken, en ook Alexander de Grote had veel te danken aan de dingen die zijn vader reeds voor hem had opgebouwd. Zijn vader had namelijk al het voor die tijd zeer professionele Griekse leger voor Alexander opgebouwd en de basis van zijn rijk gesticht.Het aantal vergelijkingen is eng, alhoewel ik de intellect van Bush junior op nog niet een honderdste van die van Alexander zou willen inschatten. Vergeet ook niet dat we Alexander dan wel het beste kennen, maar dat zijn overwinningen ook vooral te danken waren aan zijn adviseurs, evenals dat Bush zijn nest met Haviken en zijn Pax Americana (http://www.newamericancentury.org) heeft. En ook de Grieken wilden een overheersing van het Midden Oosten en Alexander heeft daarbij uiteindelijk zelfs India weten te bereiken. Hopelijk zal Amerika dat niet doen, alhoewel ze met Afghanistan al aardig in de buurt zijn gekomen. Een geruststelling in de vergelijkingen: Alexander de Grote heeft 10 jaar oorlog gevoerd zonder maar een keer te verliezen voordat hij op relatief jonge leeftijd aan een onduidelijke ziekte, ik geloof malaria (??), stierf, Bush junior zal misschien ook nooit een oorlog verliezen, maar hij mag constitutioneel niet meer dan slechts 8 jaar regeren.Wat erg, heel erg, opvallend aan het mozaïek is, is het feit dat de afgebeelde slag tussen Alexander de Grote en Darius de 3e plaats vond in het huidige Syrie. . . Darius vindt uiteindelijk dus in Syrie zijn Waterloo. Ook heeft Alexander in totaal drie veldslagen nodig gehad om Darius uit te schakelen. De Amerikanen hebben er twee nodig gehad, en als ze Syrie ook nog binnen zouden vallen als gevolg van de oorlog in Irak zou dit de derde veldslag worden. Het aantal signalen over dat dit land misschien wel het volgende Amerikaanse slachtoffer is en de vlucht van Iraakse officials naar Syrie maken de uiteindelijke vergelijking van het 2000 jaar oude mozaïek met de huidige situatie in het midden oosten ronduit stuitend.
22 Googley reacties!:

Alexander was maar een kleine generaal met strategieën die eigenlijk iedere soldaat gebruiken kon. Ceasar of Napoleon daarentegen waren slimmer dan hij en gebruikte strategieën waar je diep over na moet denken

strider - 16 Januari '05 - 14:02

In 334 v. Chr. begon Alexander aan zijn beroemde veldtocht tegen Perzië. De eerste twee jaar richtte hij zich op Perzië, dat toen een groot gebied beheerste dat het hedendaagse Iran, Irak, Syrië en Turkije omvatte. Alexander De Grote versloeg een Perzisch legertje bij de rivier de Granicus en veroverde daarna stad na stad. Na anderhalf jaar (herfst 333 v. Chr.) versloeg hij de Perzen bij Issos in het huidige Syrië. De Perzische koning liet zich in een engte lokken, tussen het gebergte en de zee, waar hij weinig had aan zijn numerieke overmacht; kwalitatief waren de Macedoniërs hem de baas. Het leger van Darius III was een stuk groter dan het Macedonische leger. Alexanders leger bestond uit iets minder dan 50.000 soldaten en ruiters. Hiervan waren er ongeveer 12.000 man in een grote falanx opgesteld. Het Perzische leger kende een eerste lijn die uit ongeveer 40.000 man bestond. Dáárachter kwamen er nog een tweede lijn en boogschutters. Na een zware strijd waren het echter toch de Macedoniërs die met een beslissende charge van de cavalerie het tij konden doen keren. Volgens de laagste schattingen werden er ongeveer 20.000 Perzen gedood. Alexander rukte verder op naar het oosten, richting Gaugamela, voor de derde slag. Bij Gaugamela versloeg hij op 1 oktober 331 v. Chr. opnieuw Darius III, die wist te ontkomen maar later werd vermoord door een van zijn eigen generaals. De slag bij Gaugamela (Irak) bracht hem pas de beslissende overwinning op de Perzen. Dus eigenlijk was Gaugamela pas het “Waterloo” van Darius (of de Tweede Golfoorlog als je het zo bekijkt met een zwak leger dat nog overbleef).

Mario Bergen () (link) - 27 Augustus '05 - 01:13

hij werd de grote genoemd omdat hij veldslagen won, maar was hij wel groot (letterlijk) sommige beweren dat hij niet zo groot was maar juist klein

kijk maar naar de mummie van zijn vader die is maar 1,60 meter groot

arjen vlasblom () - 27 Januari '06 - 14:24

Alexander’s “Alexandros in Greek” father died, and as the ancient Greek custom required, he has not been mumified but burned to asses with two coins in his eyes, to pay the ferryman to the other world.
The Larnax or Sarcofagus if you will.. with the remains of Phillipos B’ (the father of Alexandros) is found in Vergina (north Greece) inside with his remains, were the leg protective pieces use to be worn, the lenght of each was 65 cm that covers from the ancle till the knee. Thus Phillipos was almost 1 meters 80 cm tall.
The ancient Greek Makedones were shorter than our generation but not tiny. Just think that the fallanx warriors or sarisoforos were carrying a spear of 6.5 meters long.

Hellin makedon () - 18 Juni '07 - 17:40

En Diede = Marijn

Zelfde ip adressen…

Jeroen van de Wiel - 26 September '08 - 21:15


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->