Het schrijven van Persberichten

Een goed communicatieplan kan simpelweg niet zonder het onderdeel persberichten. Voor sommige bedrijven is het vanwege de plicht om de aandeelhouders of de diverse publieksgroepen te informeren. Voor andere bedrijven is het omdat het een goedkope manier is van adverteren in de locale media. Het schrijven en versturen van een persbericht is echter een vak apart waarbij soms door knulligheid en soms door onwetendheid telkens opnieuw dezelfde fouten worden gemaakt. Tijd om eens in de hoofden van de journalisten te duiken en te kijken naar hoe je een succesvol persbericht schrijft.

Eindhoven, 20 januari 2003 - Jeroen.com heeft in samenwerking met Startpagina een uitgebreid nieuw informatiepunt over persberichten opgezet. De site, http://persberichten.startpagina.nl, bevat ruim 400 links met alles over het schrijven en versturen van persberichten, adressen van de media en heel erg belangrijk, wat vooral ook niet te doen.

Lees het vervolg van het persbericht of open de Startpagina.

Het schrijven van persberichten:

Writing and sending press releases www.infoscavenger.com

Artikel met een veelheid aan tips over het versturen van persberichten, makkelijk in een lijst met bullits weergegeven.

The Care and Feeding of The Press www.netpress.org

Een artikel dat op een heerlijke wijze de frustraties weergeeft van journalisten die de hele tijd worden lastig gevallen door PR mensen. Eigenlijk verplichte leesvoer voor PR mensen aangezien ze hier op een goede wijze geconfronteerd worden met de gedachtewereld van de andere zijde, te weten hun doelgroep de pers.

Press Release Tips for PR People marketing.tenagra.com

Nog een artikel dat duidelijk de frustraties van journalisten weergeeft: "I get a gadzillion press releases every day. I also get half a gadzillion phone calls, many about those very press releases." Lees verder..

Read the Fucking Manual www.vanderzande.com

Een korte handleiding voor het verzenden van elektronische persberichten opgesteld door de journalisten Francisco van Jole & Erwin van der Zande.

How to Write and Format a Press Release for E-mail Distribution www.xpresspress.com

Volgens de auteur het definitieve model voor het versturen van persberichten via online media. Het model is samengesteld met feedback van diverse journalisten en bevat tevens een voorbeeld van een persbericht.

10 Tips for Using E-Mail to Get News Coverage www.business-survival.com

Een toch wel handig artikel, niet al te diepgaand, maar wel met een paar leuke tips die toch anders zijn dan in de voorgaande artikelen. Belangrijkste tips: Target het persbericht en personaliseer. Geef de media wat hun doelgroep wil en in ruil krijg je gratis publiciteit.

A Publicity Primer lamar.colostate.edu

Heb je eigenlijk niets te melden maar wil je toch graag een keer een persbericht versturen? In dit artikel staan 32 redenen (smoezen?) om toch een persbericht te versturen. Niet helemaal de manier maar toch handig. Het artikel biedt overigens ook een checklist voor het samenstellen van een "Press Kit".

Naar boven

Enkele databanken om persberichten naar te verzenden:

Het ANP www.anp.nl

Het ANP is de nieuwsleverancier van Nederland. In dagbladen, op radio en tv, op internet, bij overheden en het bedrijfsleven: overal komt u ons nieuws tegen. U kunt ons nieuws ook gebruiken voor mobiele toepassingen als SMS, MMS, WAP en I-Mode

Nieuwsbank www.nieuwsbank.nl

Interactief Nederlandse persbureau waar werkelijk 100-duizenden persberichten terug te vinden zijn.

PressCenter.nl www.PressCenter.nl

Hier kunt u gratis uw persbericht plaatsen en eventueel ook laten versturen naar duizenden ontvangers die zich hebben ingeschreven voor ontvangst van persberichten van PressCenter.nl. Hieronder bevinden zich de meeste redacties, persbureaus en media-instellingen van Nederland.

Persberichten.com www.persberichten.com

De ICT Persbank van Persberichten.com is gespecialiseerd in het verschaffen van nieuws op het gebied van de informatie- en communicatietechnologie zoals de ondernemingen dat zelf aanbieden en zonder dat het door redacties wordt ingekort of verknipt.

Naar boven

Enkele mediaoverzichten:

Kranten.com www.kranten.com

Kranten.com is een overzicht van de Nederlandse kranten op het Internet. Van een groot aantal kranten zijn de koppen te lezen op deze site, met links naar de complete artikelen op de website van de krant. Daarnaast is er een grote verzameling links naar landelijke, regionale en plaatselijke kranten die een website hebben.

Kidon Media-Link www.kidon.com

Zeer uitgebreid overzicht van de Nederlandse landelijk en regionale kranten. De site biedt niet alleen de Nederlandse media, maar ook overzichten van media uit een veelheid aan andere landen.

Naar boven

Boeken:

Publicity on the Internet

Publicity on the Internet

Een boek van Steve O'Keefe met duidelijke technieken voor het verkrijgen van Free Publicity op het Internet.

Meer op het Internet over de pers en persberichten

Naar boven