De pioniers...

Nu we de pioniersfase eigenlijk achter ons hebben gelaten wordt het misschien wel hoog tijd om de Charles Lindberg's van het Internet te eren. Hierbij dan ook: De Pioniers!

Mac Luhan

Een visionar van de bovenste klasse. Sprak in de jaren 6o al over "The Global Village" zoals die zich in de jaren 90 van de vorige eeuw daadwerkelijk ook ontwikkeld heeft.

Unix / Ritchie en Kernighan

Unix is een besturingssysteem dat ontwikkeld is door de aartsvaders van het Internet. Mensen zoals Ritchie en Kernighan, de bedenkers van de taal C, kunnen beschouwd worden als de eigenlijke stichters van het Internet. De fundamenten van Unix zijn namelijk ook de fundamenten van het Internet en een van die fundamenten is C.

TheWell www.thewell.com

World Electronic Link die als eerste Online Community reeds in 1982 geboren werd. Met beroemde leden zoals Rheingold, etc.

DDS www.dds.nl

Eerste Nederlandse virtuele gemeenschap. Voorloper geweest van vele Nederlandse en buitenlandse digitale steden.

Netscape www.netscape.nl

Eerste Browsers

Apple / Steve Jobs www.apple.com

Eerste met de muis en eerste met het systeem van zogenaamde "Windows". Nu dankzij de terugkomst van Steve Jobs weer helemaal "back in the Picture" door de introductie van de I-mac.

Hotmail www.hotmail.com

Microsoft is buitengewoon succesvol in het binden van de gebruikers door de koppeling aan MSN Messenger.

ICQ www.icq.com

Uitgevonden door een paar Israëli's. Eerste echte Instant messaging programma.

Napster www.napster.com

Bracht miljoenen mensen bij elkaar voor het delen van muziek. Helaas werd de dienst gedegradeerd door de muziekindustrie.

Amazon.com www.amazon.com

Associates Program, persoonlijke aanbieding, reminders...

FEDEX www.fedex.com

Het eerste bedrijf dat kwam met een tracking service.

One-to-one.com / Peppers en Rogers www.one-to-one.com

Peppers en Rogers

Ilse / Merien Ten Houten www.ilse.nl

Wie kent "Interlink" nog?? De Eindhovense Internet studievereniging anno 1995? Hmmm... Misschien dat "Inter Link Search Engine" al meer zegt?? Nee, die tijden zijn voor bij, maar Ilse is gebleven. Merien (www.merien.nl) zit er niet meer, maar het blijft toch een van Neerlands meest gebruikte zoekmachines.

Startpagina / Dirk Jan www.startpagina.nl

Fascinerend, hoe de statistieken van die ene pagina sky high gingen binnen een jaar.

Naar boven

De gestrande pioniers...

Maurice de Hondt www.maurice.nl

Zegt het Digitale Deltaplan jullie nog wat? Of de Personal Assistant? Dan "dankzij de snelheid van het licht"? Hmm, het niet al te zuinig bekritiseerde boek van Maurice de Hondt uit 1995. DE Goeroe totdat de bom barstte en het met Newconomy helemaal verkeerd ging...

Nina Brink... http://www.nrc.nl/W2/Lab/WOL/

Tsja, ik heb heel wat mensen zware dagen zien doormaken bij de beursintroductie Worldonline. Misschien was dit moment wel het einde van de Hype van het Internet in Nederland?

Adam Curry www.curry.com

Tsja, deze is nog niet helemaal zeker. Adam Curry was een absolute pionier die veel respect verdient. Op zijn 19e al beroemd met Countdown en later MTV en nog later zeer indrukwekkend in de VS bezig met het Web productiebedrijf THINK New Ideas. Zijn eigen site was ook zeer baanbrekend door als een van de eerste Nederlanders een Webcam te plaatsen. Wel is het zeker dat Jamby niet draait zoals hij gewild heeft. Misschien dat Adam deze keer helaas toch te vroeg geweest is.

Naar boven