Zoekmachine Marketing

Zoekmachine Marketing is het inspelen op de behoefte van de gebruiker via het medium zoekmachine. Daarbij kan gedacht worden aan optimalisatie in de organische resultaten aan de ene kant en aan het adverteren in de advertentieprogramma's van bijvoorbeeld Google en Overture aan de andere kant.

Marktaandelen belangrijkste zoekmachines

Allereerst is het van belang inzicht te hebben in het belang van de verschillende zoekmachines. De top vijf van meest gebruikte zoekmachines in Nederland ziet er op dit moment als volgt uit:

1. Google 74%
2. Ilse 14%
3. Yahoo 4%
4. MSN 3%
5. Altavista 2%

Bron: Search Engine Monitor November 2004

Naar boven

Adverteren in Zoekmachines

Zoals gezegd zijn er twee mogelijkheden om in de zoekmachines te komen. Door te optimaliseren voor in de organische resultaten, of eenvoudiger: door te betalen voor een positie op zelf gekozen woorden.

Kenmerken van het adverteren in zoekmachines:

 • Weergave op de resultaten pagina's tegen betaling
 • Zeer snel resultaat. Bij Google kun je binnen vijf minuten een campagne opzetten, bij Overture is je advertentie campagne vaak binnen twee dagen online.
 • Grote hoeveelheden traffic mogelijk
 • Goed voor het opbouwen van imago en branding
 • Zelf kun je eenvoudig bepalen welke teksten getoond worden

De verschillende Zoekmachine advertentie programma's:

Er zijn op dit moment in Nederland vier programma's van belang:

Overture www.overture.nl

Overture is een dochteronderneming van Yahoo en verzorgt onder andere de advertenties op de sites van MSN, Funda en de Gouden gids. Een van de kenmerken van het programma is dat de advertenties veelal handmatig gekoppeld worden aan relevante pagina's en de zoekmachine resultaten. Het Overture programma is in Nederland qua marktaandeel naar verluid net een stukje groter dan het advertentie programma van Google.

Google Adwords adwords.google.com

Google Adwords is het advertentie programma van Google en toont de advertenties rechts en boven de organische zoekresultaten in de zoekmachine Google en op de sites van een groot aantal partners zoals Marktplaats.nl, Planet.nl en de KPN telefoongids. Kenmerk is dat je in principe zonder tussenkomst van mensen geheel geautomatiseerd je advertenties kunt plaatsen.

Qualigo www.qualigo.nl

Een zoekmachine advertentie programma van Duitse oorsprong. Dit bedrijf had in Nederland een groot marktaandeel totdat ze begin 2004 door ilse media aan de kant werd gezet en in belang in een klap werd gedecimeerd.

Value for Money (V4M) www.v4m.nl

Een samenwerkingsverband tussen Overture, de Gouden Gids en Ilse media. Dit samenwerkingsverband is speciaal opgezet voor de verkoop van advertenties via de zoekmachine van ilse en de linkpagina's van Startpagina.

Naar boven

Zoekmachine optimalisatie

Dit wil zeggen het verbeteren van de leesbaarheid van webpagina's voor de zoekmachines met als doel hoger te komen in de organische resultaten van de zoekmachines zoals Google, MSN, Yahoo en ilse.

Kenmerken:

 • Gratis weergave op de resultaten pagina's
 • De organische resultaten worden over het algemeen als objectiever en waardevoller gezien dan de advertenties
 • Pas na langere tijd resultaat. Het behalen van een toppositie is in 20 uur theoretisch mogelijk, maar de praktijk is dat er minimaal 6 weken voor nodig zijn om een gehele site opnieuw te laten indexeren. Bij moeilijke en zeer concurrerende woorden kan er zelfs een doorlooptijd van 6 maanden zijn.
 • Grote hoeveelheden traffic mogelijk, maar over het algemeen niet zo enorm veel als met adverteren.
 • Goed voor het imago. Bedrijven die hoog in de resultaten staan worden gezien als autoriteit in hun vakgebied. Andersom geredeneerd: Niet gevonden worden op belangrijke woorden kan bedrijven zelfs aangerekend worden en zo schaden.
Naar boven

Spelregels zoekmachine marketing:

Wat je ook doet, het is het niet waard om door de zoekmachines als spammer gezien te worden. Als je eenmaal op de zwarte lijst belandt kom je er alleen maar zeer moeilijk af en het is het simpelweg niet waard.

Wat wordt gezien als spamming? Ilse hanteert bijvoorbeeld de volgende regels mbt wat niet te doen:

 • Cloaking: Cloaking werkt als volgt: de server waarop een website staat, kan zien of er een gewone bezoeker naar de site komt, of dat het de zoekrobot van ilse is. De server is zo in te stellen, dat wanneer de zoekrobot langskomt, een andere pagina wordt getoond dan wanneer een èchte bezoeker naar die site gaat. De pagina die aan de zoekrobot wordt getoond, kan zo worden opgebouwd dat er totaal geen nuttige informatie op staat, maar wel allemaal keywords waarmee de site gevonden kan worden. Sites die werken met cloaking, worden meteen door ilse uit de zoekmachine gehaald.
 • Doorway pages: Hieronder wordt verstaan; pagina's die direct doorverwijzen naar een andere pagina. Ook als het einddoel van deze redirect binnen je eigen site ligt, zal de zoekrobot jouw pagina niet indexeren.
 • Linkfarming: Pagina's die enkel gemaakt zijn om de linkstructuur van het web te optimaliseren voor de positie van websites in zoekachine's worden door ilse uit de index verwijdert, en de pagina's die gebruik maken van deze trucs worden bestraft.
 • Keyword listings: Als je gaat werken met verborgen tekst (bijvoorbeeld tekst in dezelfde kleur als de achtergrond) en daar een waslijst aan trefwoorden in stopt, ben je verkeerd bezig. De zoekrobot herkent deze lijsten en zal de pagina slechter laten scoren.

(Bron: Ilse.nl)

Voor Google kunnen de volgende punten een reden zijn om een penalty uit te delen:

 • Cloaking-pagina's
 • Misleidende redirects
 • Doorway-pagina's
 • Verborgen teksten of koppelingen (hidden text)
 • Misleidende of herhaalde woorden (keyword spam)
 • De pagina komt niet overeen met de omschrijving van Google
 • Gedupliceerde site of pagina's (duplicate content / inbreuk op copyrights)

(Bron: google.com/intl/nl/webmasters/spamreport.html)

Gedragscode Zoekmachine Marketing IAB www.iab.nl

Het Internet Advertising Bureau Nederland kwam in september 2004 met een gedragscode hoe bij het IAB aangesloten bedrijven zich moeten gedragen. Krijgen bedrijven een penalty van een van de aangesloten zoekmachines of passen ze aantoonbaar niet toegestane technieken toe dan worden ze geroyeerd als lid van het IAB.

Naar boven

Enkele bedrijven op het gebied van zoekmachinemarketing:

De keuze van een zoekmachine marketing bureau is een kritische zaak. Helaas zijn er nog steeds veel bureaus die technieken gebruiken die door de zoekmachines als spam wordt aangeduid.

Onderstaande bedrijven worden door de zoekmachines aanbevolen, gebruiken enkel en alleen toegestane technieken en hebben zelf geen penalty. Vraag ook gerust bij deze bedrijven zelf naar de concurrentie. Iedereen kent elkaar goed, spreekt elkaar regelmatig op allerlei evenementen, en kan aangeven of de conculega toegestane technieken gebruikt of niet.

Checkit www.checkit.com

Afkomstig uit de hoek van controle software. (dan weet je meteen waar de naam Checkit vandaan komt) Haalde als eerste klant Startpagina binnen en verzorgt nog steeds de linkchecks voor dit bedrijf. Op dit moment is Checkit qua personeel het grootste zoekmachinemarketing bureau van Nederland. Checkit heeft haar hoofdvestiging in Nijmegen.

Jeroen.com www.jeroen.com

We zouden ons zelf onrecht aandoen als we Jeroen.com niet zouden vermelden. ;-) Afkomstig uit de hoek van Virtual Communities en als een van de eerste in Nederland sinds 1997 bezig met zoekmachine optimalisatie. Heeft als primaire doel kennis te verspreiden over het vakgebied en zo kennismarktleider te zijn en te blijven. Jeroen.com heeft haar hoofdvestiging in Eindhoven.

Traffic4u www.traffic4u.nl

Qua personele bezetting het tweede zoekmachinemarketing bureau van Nederland. Traffic4u heeft haar hoofdvestiging in Groningen.

Naar boven
Eindhoven, 7 januari 2005 - 20 top professionals hebben in samenwerking met Startpagina een uitgebreid nieuw informatiepunt over Zoekmachine Marketing opgezet. De site, http://zoekmachine-marketing.startpagina.nl, bevat ruim 200 links met alles over het adverteren in en optimaliseren voor de zoekmachines, brancheorganisaties, regelgeving, richtlijnen, tools, nieuwsbrieven en fora.

Lees het vervolg van het persbericht of open de Startpagina.

Meer over Zoekmachine Marketing

Naar boven