Marktplaatsen

Marktplaatsen gaan een zeer belangrijke rol innemen in de Internet economie. Volgens Forrester heeft 70% van de bedrijven het voornemen om tenminste aan 4 digitale marktplaatsen deel te nemen.

En volgens IDC nemen Online marktplaatsen in 2003 zelfs bijna de helft van de online omzetten in Nederland voor hun rekening. Bij een totale opbrengst van 40,7 miljard, zorgen de marketplaces voor een omzet van 18,2 miljard.

Achtergrond:

Project Elektronische Marktplaatsen www.ecp.nl

Een wetenschappelijke publicatie van het E-commerce platform. ECP.NL wil met het project "E-marktplaatsen" de schaarse kennis over E-marktplaatsen ontsluiten, bundelen en verspreiden onder haar deelnemers. Doel is om hen leereffecten en kennis te doen delen, alsmede het bieden van actueel inzicht in herkenbare problemen rondom het fenomeen E-marktplaatsen.

Electronische Marktplaatsen www.dedigitalerevolutie.nl

Een artikel van "de digital revolutie" dat een kort beeld geeft over wat deze plaatsen inhouden.

Naar boven

Soorten van Marktplaatsen

Er zijn zeer veel verschillende modellen. Een kleine bloemlezing van de verschillende modellen:

Forrester www.Forrester.com

Forrester onderscheid drie soorten e-marktplaatsen: marktplaatsen die worden gedomineerd door een klein aantal leveranciers, marktplaatsen waar juist de afnemers domineren en de onafhankelijk marktplaatsen die niet aan een van deze partijen gebonden zijn. Deze laatste groep heeft volgens de Forrester de grootste kans om te overleven.

ECP project Elektronische Marktplaatsen www.ecp.nl

ECP.nl Komt weer met een geheel andere insteek en maakt een onderscheid op basis van de marktfocus, het eigendomsmodel en het businessmodel:

Marktfocus:

 • Horizontale E-marktplaatsen (ook wel 'hortals')
 • Verticale E-marktplaatsen (ook wel 'vortals')

Eigendomsmodel:

 • Consortium E-marktplaatsen
 • Inkoop georiŽnteerde consortium E-marktplaats
 • Verkoop georiŽnteerde consortium E-marktplaats
 • Private E-marktplaatsen
 • Neutrale E-marktplaatsen

Businessmodellen:

 • Statische businessmodellen
 • Dynamische businessmodellen
 • Veilingmodel
 • Beursmodel

The Six Primary Flavors of Online Marketplaces www.clickz.com

In www.clickz.com wordt weer gewag gemaakt van een totaal andere indeling van virtuele marktplaatsen:

 1. Online Buying Services (zoals mySimon)
 2. Auctions (zoals E-bay)
 3. Functional Exchanges (zoals PaperExchange.com)
 4. Vertical Exchanges (zoals Celarix.com)
 5. Industry-Sponsored Exchanges (zoals COVISINT)
 6. Net Markets
Naar boven

Voorbeelden van B-to-B marktplaatsen

Cordiem www.cordiem.com

Een marktplaats voor de vliegtuigindustrie, voortgekomen uit een fusie van MyAircraft en AirNewco. De deelnemers in Cordiem - Air France, American Airlines, British Airways, Continental Airlines, Delta Air Lines, Iberia Airlines, SairGroup en United Airlines - gebruiken deze handelsplaats om gezamelijk vliegtuigonderdelen in te kopen. Ook wordt er gezamelijk brandstof, catering en onderhoud ingekocht.

Covisint www.covisint.com

Een marktplaats voor de autoindustrie. De deelnemers in Covisint zijn Ford, General Motors, DaimlerChrysler, Renault en Nissan. Het doel van deze marktplaats is de snelheid in de beslissingsprocessen te verhogen, verspilling terug te dringen en kosten te besparen.

Naar boven

Voorbeelden van B-to-C marktplaatsen

Marktplaats.nl www.marktplaats.nl

De grootste op het B-to-C vlak voor de Nederlandse markt. Trekt volgens eigen zeggen ongeveer 1.000.000 bezoekers per dag. Deze site is toch wel een van de grote voorbeelden van hoe een site succesvol kan worden zonder mega promotie budgetten, gewoon door een goed product te leveren.

Ebay www.ebay.com

Het grootste online veilinghuis ter wereld. Met miljoenen producten die aangeboden worden door de bezoekers. Ebay verkoopt zelf niets, maar faciliteerd alleen, iets wat kenmerkend is voor de meeste virtuele marktplaatsen.

Paginamarkt www.paginamarkt.nl

De startpagina versie van Marktplaats.nl. Je kunt niet zo zeer spreken over een marktplaats, maar meer over enkele honderden verschillende markten. Iedere deelnemende startpagina dochter heeft zijn eigen markt met een eigen niche doelgroep van aanbieders en vragers. Zo is er een dieren paginamarkt, een boeken paginamarkt etc, etc. Iedere paginamarkt wordt gerund en onderhouden door een vrijwilliger die sterk verbonden is met het onderwerp.

Naar boven

Redenen voor bedrijven om deel te nemen aan een online e-Marketplace

Lagere kosten Inkopers:
Verkopers:
92 %
55 %
Proces verbeteren Inkopers:
Verkopers:
54 %
3 %
Druk op de markt vergroten Inkopers:
Verkopers:
50 %
48 %
Service verbeteren Inkopers:
Verkopers:
35 %
38 %
Controle over de markt vergroten Inkopers:
Verkopers:
23 %
7 %
Marktgegevens verzamelen Inkopers:
Verkopers:
19 %
21 %
Markt vergroten Inkopers:
Verkopers:
15 %
59 %
Bron: Forrester Research
Naar boven

De relativering

Gartner heeft geschat dat er tegen 2003 wereldwijd ongeveer 10,000 digital marketplaces ofwel trading exchanges zullen zijn. Uiteraard is dit een economisch gezien een te groot aantal om het mogelijk te laten zijn ze allemaal te laten overleven.

Forrester: slechts enkele marktplaatsen op goede spoor www.emerce.nl

De 25 grootste Europese marktplaatsen op het web draaiden in 2001 een gezamenlijke omzet van 350 miljoen euro, terwijl er ruim twee miljard in is gestoken door investeerders en marktpartijen. Van de 25 onderzochte marktplaatsen is 88 procent verliesgevend. Volgens Forrester zijn er in Europa maar vier marktplaatsen die deze zaken relatief eenvoudig in de praktijk kan brengen.

Naar boven

Juridische facetten

Wringen binnen de wetgeving www.emerce.nl

Online b-to-b marktplaatsen worden machtige instellingen, waar concurrenten ineens gaan samenwerken. De waakhonden voor kartelvorming schrikken wakker. Wat is de juridische basis voor een online marktplaats?

De Juridische partijen

Naar boven

Meer over Marktplaatsen

Naar boven