Flash als Designtool

Flash, is geweldig.

Echter, bij het zoeken naar artikelen over Flash is wel gebleken dat er meer artikelen tegen het gebruik van Flash zijn dan er voor. Niet geheel onverwacht aangezien Flash zijn krachten heeft, maar ook zijn beperkingen, net zoals het Internet nog steeds zijn beperkingen heeft. Voor een statische online Brochure is Flash aan te raden, misschien inderdaad zelfs geweldig. Voor een content gerelateerde site (zoals bijvoorbeeld deze) niet. Hierbij dan toch een artikel over alle voor- en nadelen van Flash, ontwikkeltips, onderzoeken naar het gebruik van Flash, mooie voorbeelden en veel meer!

Wat is Flash?

De definitie volgens Webopedia.com luidt: "A bandwidth friendly and browser independent vector-graphic animation technology. As long as different browsers are equipped with the necessary plug-ins, Flash animations will look the same. With Flash, users can draw their own animations or import other vector-based images. Flash was known as FutureSplash until 1997, when Macromedia Inc. bought the company that developed it."

Macromedia Flash www.macromedia.com

Hier begint het eigenlijk: Macromedia, de ontwikkelaar van Flash. De site bevat veel tutorials, downloads, trials, faqs, de nieuwste versies, etc. en natuurlijk een schat aan informatie voor ontwikkelaars.

Naar boven

Voorbeelden van Flash films

Flashen www.Flashen.nl

Nederlandse Flash Portal met tutorials, forum, links, Flash banners, etcetera.

Naar boven

Voorbeelden van Flash Games

AH blaffer www.acawebdesign.nl

Parodie op de AH rechtzaak waarbij prins Bernard op de bres sprong voor de medewerkers.

Flasharcade.com www.flasharcade.com

Verzamelsite waar je de beroemde Arcade Games in de Flash versie kunt spelen.

Naar boven

Een weerwoord

Zoals in de inleiding al te lezen is moet je bij het gebruik van Flash kritisch blijven. Maar waarom?

  1. Flash maakt sites traag
  2. Onderhoud en dagelijkse update is knap lastig zo niet haast onuitvoerbaar (nieuwe versies zijn al sterk verbeterd)
  3. Zoekmachines kunnen er niets mee
  4. Flash is niet geschikt voor sites met een hoge herbezoek graad

Flash is geschrikt voor sites met een eenmalig bezoek als doel. Bij regelmatig herbezoek gaan Flash films vervelen, duurt het binnenhalen te lang en is de verrassing en dus emotie weg. De emoties kunnen op den duur zelfs omslaan naar negatieve emoties hetgeen natuurlijk nooit de bedoeling kan zijn.

Flash: 99% Bad www.useit.com

Usabilty Goeroe Jakob Nielsen heeft een zeer duidelijke mening over Flash: "Although multimedia has its role on the Web, current Flash technology tends to discourage usability for three reasons: it makes bad design more likely, it breaks with the Web's fundamental interaction style, and it consumes resources that would be better spent enhancing a site's core value."

Is Flash Really 99% Bad? www.clickz.com

Een aangename relativering van de uitspraken van Nielsen aan de hand van zes problemen van Flash design:

  1. The 'Back' button does not work.
  2. Link colors don't work
  3. The 'Make text bigger/smaller' button does not work.
  4. Flash reduces accessibility for users with disabilities.
  5. The 'Find in page' feature does not work.
  6. Internationalization and localization is complicated.

In het artikel wordt op een duidelijke manier aan de hand van voorbeelden aangegeven dat de uitspraken van Nielsen niet geheel zwart-wit dienen te worden bekeken.

Avoid Search Engine Roadblocks in Macromedia Flash MX www.traffick.com

Een van de veelbesproken problemen bij Flash is het bereikbaar maken van sites voor zoekmachines. Zoekmachines kunnen namelijk de filmpjes (nog) niet lezen en dus ook niet indexeren. Enkele tips zijn: de navigatie niet in Flash maken, houd belangrijke content buiten de Flash films en houd de grootte van de Flash films binnen de perken.

It May Flash, but It Doesn't Streak www.traffick.com

Voor een Award uitreiking moest Sean Carton een 50-tal design sites bekijken waaronder veel Flash producties. Hij geeft onder andere aan dat Flash het goed doet in de vergaderzalen van bedrijven, maar in de realiteit simpelweg niet voldoet.

SKIP INTRO www.skipintro.com

Veelzeggend dat er ook inmiddels een parodie is gemaakt op een beroemd onderdeel van Flash films: Skip Intro.

Naar boven

Tot slot:

Flash heeft zijn kansen en valkuilen. Het kan problematisch werken wanneer het verkeerd wordt ingezet, en zeer veel positieve emoties opwekken wanneer het goed ingezet wordt. En ja: Flash, is geweldig!

Meer Flash:

Naar boven