CRM - Customer Relationship Management

CRM was een hype, maar is nu een onderdeel geworden van de bedrijfsaanpak van een groot aantal bedrijven. Bedrijven zoals Vodafone nemen het tegenwoordig zeer serieus en het medium Internet maakt het eigenlijk allemaal op een nog veel grotere schaal mogelijk dan voorheen.

Definiëring

CRM Overview www.ittoolbox.com

Volgens ITToolbox is Customer Relationship Management, ofwel CRM, een IT vakterm voor methodologieën, strategie, software en andere web-based capabilities die een organisatie helpen relaties te organiseren en te managen. Het artikel biedt meteen een kort overzicht van de geschiedenis van CRM en een samenvatting van de belangrijkste spelers in de markt. Verder lezen...

Naar boven

De verdieping:

The customer is always right (CRM. What's it all about?) crm.ittoolbox.com

Een heldere samenvatting van de mogelijkheden van CRM. Geeft ook antwoorden op vragen als: Why CRM? What does a CRM system look like? How do I implement a CRM strategy successfully into my company? Verder lezen...

Nice Guys Finish First www.darwinmag.com

Het doel van CRM is natuurlijk het verlagen van de kosten en het verhogen van de winsten, maar ook het te vriend houden van de consumenten staat hoog bij CRM. Een goede CRM strategie kan niet zonder het op de eerste plaats zetten van de consument. Verder lezen...

Naar boven

Stappen in het opbouwen van een relatie

The core of Parker's book is to show how each step of the Customer Development Cycle can be implemented on a website, harnessing each portion of the site to serve a deliberate business purpose, rather than thrown together to emulate another site. Here is where the book can help any website, planned or in place.

Stap 1. Introductie. Introduce your business to the visitor and obtain an e-mail address.

Stap 2. Vergelijking. Meaningful content and credibility enable visitors to compare your product or service with those of competitors, while you learn more about visitors' needs and qualify them by their degree and type of interest.

Stap 3. Transactie. The transaction stage, where money changes hands, should be the seen as the beginning, not the end, of the relationship.

Stap 4. Versterking van de relatie. Now you add value to your customer's purchase by helping him maximize its value, and position yourself as the customer's trusted partner.

Stap 5. Advocacy. When you provide your customers with the tools or feeling of community they need to become your promoters, they drive new visitors to the site.

Uiteraard is deze opbouw primair gericht op verkopende sites. Bij een meer dienstverlenende site zoals deze is een Transactie een iets abstracter iets, alhoewel ook sprake is van een transacctie op het moment we een project voor u zouden doen.

Naar boven

Enkele kritische noten...

The End of CRM As We Know It www.destinationcrm.com

De kern van dit artikel is dat bij CRM niet het aangaan van een relatie het doel is, maar het behalen van omzet, hetgeen in de hype van CRM wel eens vergeten wordt. Meer producten verkopen, aan meer mensen, vaker, voor meer geld en met meer effectiviteit, dat is waar CRM om zou moeten draaien. Verder lezen...

Top 10 dos and don'ts for CRM www.crm-forum.com

10 zeer goede tips voor CRM-ers voor "after the Goldrush". De 10 punten zijn diepgaand uitgewerkt met veel tips over de uitwerking van CRM, keuzes van leveranciers, de doelstellingen, etc. Vooral goed aan het artikel is dat er ongelofelijk veel fouten van anderen worden uitgewerkt ter referentie.Verder lezen...

Naar boven

Boeken:

Loyalty.com

Loyalty.com

Van Newell en Martha Rogers.
Enkele jaren geleden kreeg iedereen die een product te koop had hetzelfde advies: Doe aan CRM en bouw relaties met je doelgroep(-en) op. Gevolg: de consumenten liepen met stapels plastic klantenkaarten rond en de effectiviteit van klanten programma's nam dramatisch af. Newell beweert dat de meest aggressieve Loyalty programma's het omgekeerde hebben bereikt en zelfs de laagst loyaliteit scoren. In loyalty.com wordt een betere aanpak omschreven zoals: begrijp eerst je klanten en ga pas later nadenken over het aanbieden van kortingen.

Naar boven

Meer Customer Relationship Management

Naar boven