startpagina

Startpagina.nl
startpagina.nl Over het nederlandse Startpagina fenomeen
Startpagina.nl is in 1998 opgestart door Durk Jan de Bruin (Duck, verantwoordelijk voor de handige javascriptjes) samen met Jan Willem Tjaden (verantwoordelijk voor de mail) en Jeroen Paternoster (verantwoordelijk voor het idee van de drie kolommen). Inmiddels heeft alleen de beginpagina al ruim 3 miljoen bezoekers per dag (al meer dan 1 miljard in totaal!) en zijn er bijna 4000 dochterpagina's.

In 2000 werd Startpagina overgenomen door VNU en later werd het door een aandelenruil onderdeel van de ilse media groep. De overname leidde tot veel commotie onder de vrijwilligers die mee werkte aan de toen enkele honderden dochters, mede omdat Durk Jan de Bruin niet lang daarvoor nog verklaarde het niet voor het geld te doen. De dertig miljoen die hij er echter voor kreeg leidde tot het afsplitsen van een groot aantal beheerders tot de "Vereniging van boze Startpagina beheerders". Hier kwam uiteindelijk de Startpagina nummer twee, Startkabel, uit voort. Startkabel heeft inmiddels wel een aanzienlijk aantal dochters gekregen, maar is qua bezoek nooit boven de 2% van het bezoek van Startpagina uit gekomen.

Bij Startpagina werken op het moment van schrijven negen man die vallen onder de ilse media groep. Ilse media groep is inmiddels onderdeel van de Finse uitgever Sanoma, waardoor Startpagina daar ook onder valt. De directeur van Startpagina is Bert Wiggers die afkomstig is uit de VNU stal. Zowel Duck, Jan Willem als Jeroen Paternoster zijn op een of andere manier nog steeds actief bij Startpagina. Zo zorgt Jan Willem nog iedere dag voor de afhandeling van de enorme hoeveelheid e-mail, is Jeroen Paternoster nog steeds actief met onder andere het beheer van www.startpagina.nl en is Durk Jan de Bruin als adviseur actief.

Inmiddels viert Startpagina haar vijfde lustrum en is het met de dochters en de homepage samen de meest bezochte site van Nederland. Chapeau!

[naar Startpagina.nl]

Meer startpagina's in het beheer van Jeroen.com:

Speciale Zoekmachine Startpagina's:

Kopieeren zonder toestemming vooraf is niet toegestaan, linken natuurlijk wel.
(Plaats een link, mail even en dan krijg je een link terug :-)