startpagina

De zoektocht naar de Populairste Startpagina's
naar de pagina Het dossier geeft antwoord...
Ik krijg wel eens vragen naar wat de populairste Startpagina dochters zijn. Over het antwoord hierop was weinig bekend. Het antwoord kent echter ook vele mogelijkheden... Hierbij dan ook eindelijk een aantal overzichten van de populairste Startpagina dochters, telkens op een andere manier benaderd en op een andere manier bepaald.

> Top 50 van Startpagina dochters
> Top 10 Startpagina dochters volgens Google
> Top 10 Startpagina dochters volgens de dochters zelf
> Hoeveel bezoek heeft Startpagina.nl vandaag?
> En zijn dat er meer dan de Startpagina dochters?
> En andere linkpagina's volgens Nedstat?
> En andere linkpagina's volgens Google??
> En hoeveel Startpagina dochters zijn er dan???
> Resumerend

naar de pagina Top 50 van Startpagina dochters, volgens Startpagina zelf
Het is een aardig lijstje. Jammer genoeg heb ik er geen cijfers van bezoekersaantallen bij, maar dat zal via de nedstattellers niet zo'n probleem zijn om uit te vinden.
 1. sex.startpagina.nl
 2. onlinegames.startpagina.nl
 3. onlinegames.startpagina.nl
 4. kaarten.startpagina.nl
 5. sexverhalen.startpagina.nl
 6. crisis-in-irak.startpagina.nl
 7. modellen.startpagina.nl
 8. idols.startpagina.nl
 9. games.startpagina.nl
 10. baby.startpagina.nl
 11. mp3.startpagina.nl
 12. tweedehands.startpagina.nl
 13. songteksten.startpagina.nl
 14. gsm.startpagina.nl
 15. kleurplaat.startpagina.nl
 16. kinder.startpagina.nl
 17. sexcam.startpagina.nl
 18. logoringtone.startpagina.nl
 19. route.startpagina.nl
 20. auto.startpagina.nl
 21. bdsm.startpagina.nl
 22. tuin.startpagina.nl
 23. humor.startpagina.nl
 24. beroemdheden.startpagina.nl
 25. motor.startpagina.nl
 26. idols-jim.startpagina.nl
 27. muziek.startpagina.nl
 28. seksualiteit.startpagina.nl
 29. webcam.startpagina.nl
 30. f1.startpagina.nl
 31. homo.startpagina.nl
 32. teletekst.startpagina.nl
 33. gsmshops.startpagina.nl
 34. meiden.startpagina.nl
 35. woning.startpagina.nl
 36. mannen.startpagina.nl
 37. wielrennen.startpagina.nl
 38. curacao.startpagina.nl
 39. telefoongids.startpagina.nl
 40. vrouwen.startpagina.nl
 41. woordenboek.startpagina.nl
 42. radio.startpagina.nl
 43. wallpaper.startpagina.nl
 44. occasions.startpagina.nl
 45. sexhumor.startpagina.nl
 46. sekstechnieken.startpagina.nl
 47. cheats.startpagina.nl
 48. dating.startpagina.nl
 49. voetbal.startpagina.nl
 50. msn-messenger.startpagina.nl

  Bron: Startpagina maart 2003
[naar boven]naar de pagina Top 10 Startpagina dochters volgens Google
Er is nog een andere manier om uit te vinden wat de populairste Startpagina dochters zijn. Google heeft namelijk dank zij haar pagerank systeem een "democratische" wijze om op basis van kwalitatieve links te bepalen wat een hoogst gewaardeerde Startpagina dochter zou zijn. Dan krijgen we de volgende top10:
 1. boardgames.startpagina.nl
 2. onderwijs.startpagina.nl
 3. kinder.startpagina.nl
 4. koormuziek.startpagina.nl
 5. php.startpagina.nl
 6. html.startpagina.nl
 7. games.startpagina.nl
 8. klassieke-muziek.startpagina.nl
 9. gehandicapten.startpagina.nl
 10. mp3.startpagina.nl

  Bron: Google April 2003
Een heel ander lijstje dus!

De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat Google haar top 10 met ranking bepaalt door te kijken naar de links die geplaatst zijn. Verder is het zo dat de daadwerkelijke bezoekers aantallen (en dus niet Google's ranking) zeer sterk worden bepaald door het wel of niet hebben van een link vanaf de Homepage van www.startpagina.nl zelf. Startpagina.nl heeft volgens Nedstat meer dan 2,3 miljoen bezoekers per dag, en een enkele link op de Homepage kan 3.000 tot meer dan 10.000 bezoekers per dag opleveren.

Op zich is Google's manier een mooie manier voor het vinden van pagina's die het meeste waardevolle links krijgen. Een laatste opmerking hier echter bij is dat pagerank in de loop van tijd opgebouwd wordt en dus nadeliger uitpakt voor nieuwere pagina's.[naar boven]naar de pagina Top 10 Startpagina dochters volgens de dochters zelf
In mei 2003 werd er voor het eerst een "Startpagina dochter van het jaar" verkiezing gehouden. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking heeft op de vijfde Startpagina dochterdag 17 mei 2003 in Madurodam plaats gevonden.

De volgende 10 dochters waren genomineerd: De bovenstaande volgorde is puur willekeurig gekozen.

Er is over deze verkiezing weinig statistische info beschikbaar. Alleen is bekend dat er uit de plus minus 3100 dochterpagina's door de leden van de BVS (Belangen Vereniging Startpagina beheerders met ongeveer 900 leden) 34 dochterpagina's zijn genomineerd. Uit deze 34 nominaties zijn 10 eindnominaties naar een jury gegaan die uiteindelijk 1 gelukkige winnaar hebben gekozen. Dus toch nog wat cijfers voor de liefhebbers.

Voor hen die toch een cijfermatige waardering van Startpagina dochters zoeken: De gelukkige nummer 1 was:
 1. baby.startpagina.nl
Winnaar is door de jury puur op basis van emotionele factoren zoals goede informatie, veel meerlinks, etc. gekozen. Er is dus geen statische ondergrond aan toe te kennen. Aan de overige genomineerden is verder geen sub-ranking gegeven.[naar boven]naar de pagina Hoeveel bezoek heeft Startpagina.nl zelf vandaag?
Een leuke vraag!

Nedstat heeft het antwoord: Ook hier een kritische noot. Iedere methodiek om unieke bezoekers te bepalen heeft zo zijn nadelen. Zo is het lang geweest, dat wanneer je na een kwartier terug kwam dit weer opnieuw als een nieuwe unieke bezoeker werd geteld. Twee voor de prijs van een zeg maar. Tegenwoordig worden bezoekers aantallen vaak gefilterd op basis van IP adressen en met bijvoorbeeld cookies. Helaas voor de echte "cijfernerds" hebben veel mensen echter dynamische ip adressen of hebben ze cookies uit staan. Zo kan het best zijn, dat wanneer ze later op de dag opnieuw op bezoek komen dan toch weer netjes meegeteld worden.

Verder nog wat leuks te melden: Volgens Nedstat heeft de homepage van Startpagina op het moment van dit "onderzoek" ongeveer 2,3 miljoen bezoekers per dag. Echter, onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft uitgewezen dat de maximale groei nog maar door kan gaan tot 2,8 miljoen bezoekers! Dan is het gewoon op blijkbaar...

Andere leuke weetjes: Regen levert 0,3 procent meer bezoekers op en iedere graad stijging van de temperatuur kost 1 procent aan bezoekers. Bert Wiggers, directeur van Startpagina: "We wisten natuurlijk wel dat we in een weergevoelige branche zitten, maar nu weten we precies hóe gevoelig." (Zie "Regen gunstig voor Startpagina")

[naar boven]naar de pagina En zijn dat er meer dan de Startpagina dochters?
Nee!

Volgens Multiscope hadden de dochters op pagina.nl bij elkaar opgeteld in 2002 meer bezoekers dan de homepage Startpagina.nl: De pagina dochters waren van een aardige nummer 17 positie doorgestoten naar de nummer 1 positie van de Multiscope hitlijst en daarmee Startpagina.nl zelf van haar eerste plaats verstotend.

[naar boven]naar de pagina En andere linkpagina's volgens Nedstat?
Wie van cijfertjes houdt en dol is op overzichten zal deze ook wel leuk vinden: Er moet wel een en ander opgemerkt worden: de lijst is VERRE van compleet, veel nedstattellers staan simpelweg in andere categorieën en wie zegt dat iedereen uberhaupt Nedstat gebruikt? Maar ach, het is een leuk lijstje voor de lange avonden in de weekenden. De pagina biedt in ieder geval van een aantal dochters en een aantal concurrenten de cijfers. Laten we zeggen: een leuk lijstje voor het cijfermatige vermaak...[naar boven]naar de pagina En andere linkpagina's volgens Google??
Ik kon het niet laten het weer even aan Google te vragen... De beste manier is gebruik te maken van de ODP directory (www.dmoz.org) in combinatie met Google's pagerank en het resultaat vinden we dan in de Google Directory in het volgende overzicht: Er moet wederom opgemerkt worden dat de lijst niet compleet is, maar toch zeker de moeite waard om de tijd verder te verdrijven.

[naar boven]naar de pagina Hoeveel Startpagina's zijn er dan wel niet???
Op het moment van schrijven zijn het er ongeveer 3277, maar ik wil uw geheugen niet bevuilen met meteen al verouderde gegevens. Er komen er dagelijks namelijk wel enkele Startpagina dochters bij. Wederom kunnen we meerdere methodes gebruiken om het meest recente aantal Startpagina dochters te bepalen.

Startpagina vertelt zelf

Natuurlijk is er de gemakkelijke manier... We gaan naar Startpagina kijken naar het overzicht van nieuwe Startpagina's: Een uitstekende bron om de nieuwe pagina's te spotten en, naar ik mag aannemen, zijn de gegevens uiterst betrouwbaar. Eigenlijk hebben we het antwoord al, maar...

Google vertelt het ons ook...

Uiteraard is er ook de moeilijke manier. De Google manier. Deze is natuurlijk leuker, en evident minder precies aangezien het een bron uit tweede hand is...

We gaan naar Google en doen een query om te zoeken naar het aantal subdomeins op pagina.nl. Daarvoor moeten we gebruik maken van een drietal zogenaamde operatoren te weten "site:" "inurl:" en "-inurl". De zoekopdracht om alle subdomeinen van pagina.nl te krijgen ziet er dan zo uit: Een paar kanttekeningen van Google's methode: Google vindt er opvallend genoeg veel meer dan dat er volgens Startpagina zijn. 8600 op het moment van Schrijven. Probleem met Google is dat dit een schatting is en het werkelijke aantal waarschijnlijk lager is. Een ander probleem is dat Google alleen maar de eerste 1000 resultaten laat zien. Er is een truuk voor om verder dan de 1000 te gaan, maar die moet ik een andere keer er nog eens op los laten.

Verder plaatst Google alleen sites waar ze links naar vindt. We gaan er dus vanuit dat alle Startpagina dochters links hebben. Tot slot de laatste kanttekening: Google heeft er gemiddeld ongeveer 6 tot 8 weken voor nodig voordat ze sites in haar index opneemt. Recente dochters vinden we dus ook nog niet terug.

[naar boven]naar de pagina Resumerend
Zijn we hier iets mee opgeschoten? Njein & yot! De populairste dochter is nog steeds niet met zekerheid bekend en nog niet op enig wetenschappelijk onderbouwde wijze aangewezen. Nedstat tellers zijn niet geheel betrouwbaar door de manier van meten, Startpagina's unieke cijfers worden sterk bepaald door het hebben van een link op www.startpagina.nl en zeggen dus niets over het populair zijn maar vooral over positie en kliks, Google's Pagerank geeft een vertekend beeld omdat bepaalde branches van nature een hogere waardering krijgen en Multiscope doet geen uitspraken over de subverdeling van haar resultaten in haar top20 van sites. Maar ja, we weten nu in ieder geval wel wat een aantal toch interessante bronnen er van vinden. We hebben weer veel cijfers langs zien komen en dat is voor de echte liefhebbers in ieder geval enigszins bevredigend.

Bovendien is een film met een open einde soms ook spannend... dus...

Wordt vervolgd! ;-)

[naar boven]
Naar boven

Kopieeren zonder toestemming vooraf is niet toegestaan, linken natuurlijk wel.
(Plaats een link, mail even en dan krijg je een link terug :-)