Aanmelden zoekmachines

Aanmelden bij zoekmachines is al lang niet meer wat het was. Wie denkt met enkel toevoegen van metatags klaar te zijn zal er na een paar maanden bedrogen uit komen.

 1. Analyse site
 2. Analyse trefwoorden
 3. Methodes voor het aanmelden bij zoekmachines
 4. Waar kijken zoekmachines naar?
 5. Zoekmachines en DMOZ
 6. Hoe lang duurt het toevoegen bij zoekmachines?
 7. Wat moet je NIET doen?

Stap 1: Selectie zoekwoorden voor zoekmachines

Dit is een vak apart.

Stap 2: Verhogen ranking in zoekmachines

Zoekmachines gebruiken diverse methodes om hun ranking te bepalen. De meeste moderne zoekmachines gebruiken eerst een methode om een site een rapportcijfer te geven. Dit is bijvoorbeeld Pagerank van Google en Webrank van Yahoo. De meeste sites gebruiken voor het geven van een raport cijfer "Link Popularity". Hoe meer hoog gewaardeerde links, hoe hoger het rapport cijfer.

Als tweede is het dus van groot belang te beginnen met het verhogen van de ranking. Zeker met moeilijke woorden kom je er niet om heen om eerst je site hoog gewaardeerd te krijgen en dan pas je site zelf te verbeteren. Met makkelijke woorden waar minder concurrentie om is kun je ook met een lage ranking al resultaten halen.

Waarom zou je hier zo snel mogelijk mee moeten beginnen? Zoekmachines hebben enige tijd nodig om alle links naar sites te vinden en de ranking van een site te verhogen. Soms gaan er wel 3 tot 4 maanden voorbij voordat

Stap 3: Optimalisatie van site voor zoekmachines

Het volgende is het optimaliseren van de site.

Stap 4: analyse en evaluatie van de resultaten in de zoekmachines

Uiteraard eventueel bijstellen van de site.

Vragen:

Moet ik mijn site dan niet meer ergens aanmelden?
Nee! De meeste moderne zoekmachines voegen je site vanzelf toe zodra ze een link vinden naar je site. Google heeft aangegeven dat een aanmelding minder *extra* waardering krijgt dan wanneer een site gevonden wordt via links. Wil je toch handmatig aanmelden? Dan vind je op de aanmeld.startpagina.nl een overzicht van directe links naar de aanmeld pagina's van zoekmachines.

Hoe lang duurt het voordat ik er in sta?
Dat wisselt sterk. Mijn record is een site in 20 uur in Google op nummer 4 te krijgen met ruim 200.000 resultaten. Als het meezit zien zoekmachines sites binnen 3 dagen tot 2 weken. Trucs om dit te versnellen zitten onder andere in het verkrijgen van de juiste links.

Verder ben je afhankelijk van hoe vaak een zoekmachine updates maakt. Google maakt dagelijks updates, maar heeft vaak wel langere tijd nodig voordat ze een site vindt en toevoegt. Verder heeft ook Google er wel eens langere tijd uit gelegen. Ilse wil wekelijks updaten maar zit op het ogenblik op eens in de twee maanden en zo varieert het per zoekmachine.

Je site op ilse aanmelden kun je op twee manieren doen. Door je site aan te melden via het aanmeld formulier van aanmelden.ilse.nl of door een link te krijgen op een Startpagina dochter.

Methode 1: aanmelden.ilse.nl

Dit is de meest bekende en meest voor de hand liggende manier van aanmelden bij ilse. Dit is echter niet de meest effectieve manier! Je site zal welliswaar toegevoegd worden aan de index, maar niet of nauwelijks terug komen in de resultaten van zoekopdrachten. Om terug gevonden te worden in de resultaten zul je minimaal een link moeten hebben op een van de relevante Startpagina dochters.

Methode 2: Link aanmelden bij een Startpagina dochter

Meteen bij het aanmelden op ilse wordt gevraagd of je misschien ook je link wilt aanmelden op een van de Startpagina dochters. Dit geeft aan hoe belangrijk een vermelding op de dochters is. Echter, een link krijgen op een van de Startpagina dochters is al helemaal niet meer vanzelfsprekend. Vandaar dat ik doorverwijs naar het ruim 10 pagina's grote artikel over het aanmelden bij Startpagina.

Naar boven

ilse en Startpagina

Zoals in de eerste alinea al gezegd is Startpagina de grote troef van ilse. Door de database met bijna een miljoen links op alle Startpagina dochters heeft ilse een heel erg goed beeld van hoe het Nederlandse internet er uit ziet, waar sites over gaan en hoe populair ze zijn.

Door de inhoud van de Startpagina dochters goed te analyseren weet ilse bijvoorbeeld precies welke sites over babies gaan. ilse hoeft alleen maar te kijken wat de populaire sites op de baby pagina zijn. Daarnaast bevat de babypagina nog allerlei andere gegevens die ilse gretig gebruikt.

Naar boven

ilse en DMOZ

Een van de minder bekende dingen is dat ilse ook gebruik maakt van de gegevens die in DMOZ staan. DMOZ (directory Mozilla) is een minder bekende link directorie een klein beetje vergelijkbaar met Startpagina maar dan wereldwijd en geheel gevuld door vrijwilligers. DMOZ wordt onder andere ook gebruikt door Google, Altavista, MSN en Netscape.

Ilse geeft weliswaar niet dezelfde waarde aan een DMOZ vermelding als bij de Startpagina links, maar telt ze wel degelijk mee.

Naar boven

Waar kijkt ilse naar

Ilse keek de laatste keer dat ik Nils Rooymans (de architect achter ilse 3.0) hierover sprak naar 47 elementen van een pagina. Dit aantal verandert continu, maar geeft aan dat het vrij ver gaat.

De belangrijkste elementen om op te optimaliseren voor ilse zijn:

 1. De title tag van een pagina
 2. De keyword metatags
 3. De desciption metatags
 4. De content van een pagina
 5. De structuur van een pagina
 6. De links naar een pagina
 7. Je vermelding bij Startpagina
 8. Je vermelding bij welke Startpagina dochter in het specifiek en vooral de manier waarop deze vermelding geplaatst is.
 9. et cetera, et cetera...

Ik kan niet alle elementen geven aangezien ze continu veranderen en er weer het risico op grootschalige spam is. Als je echter zorgt voor een goede site met nette en voor zoekmachines goed leesbare HTML plus een of meer links op Startpagina dochters, dan kom je al een heel eind.

Wat veel mensen niet in de gaten hebben is dat ilse qua techniek een erg mooie zoekmachine is. Helaas zitten er een aantal basis principes in die tot gevolg hebben dat ilse nog niet altijd zulke mooie resultaten geeft als sommige van haar internationale concurrenten, maar voor een Nederlands bedrijf waar slecht 5 man aan de zoekmachine ontwikkelen is het een hele prestatie.

Naar boven

Hoe lang duurt het toevoegen bij ilse?

In de toekomst wil ilse heel erg graag weer terug naar wekelijkse updates. Op dit moment is echter de realiteit dat ilse gemiddeld eens in de twee tot drie maanden een update van haar index maakt. Vaak gebruikt ilse bij updates gegevens die ongeveer een maand oud zijn omdat ilse eerst de database wil controleren. Dit kun je vergelijken met wat Google doet tijdens de Google Dance.

Je moet er dus van uitgaan dat het op dit moment drie tot vier maanden kan duren voordat je nieuwe site in ilse terug te vinden is.

Zoals voor alle zoekmachines geldt is dus het motto: geduld, geduld, geduld. Zoekmachines hebben hun eigen agenda en daar kan je niets aan doen. Zorg er in de tussentijd voor dat je zo veel als mogelijks links krijgt naar je site. Dan komt alles vanzelf wel goed en heb je het belangrijkste begin gemaakt.

Naar boven

Wat moet je NIET doen?

Ilse is absoluut een van de strengere zoekmachines wat betreft anti spam technieken en penalties. Dit heeft alles te maken met de geschiedenis van ilse en de zwarte dagen van het jaar 2000 en 2001 waarin ilse totaal onbruikbaar werd door alle spam. Het is in die periode geweest dat ilse een groot gedeelte van haar marktaandeel verloor aan onder andere Google.

Waar je bij ilse dus vooral op moet letten is dat je alles heel erg netjes doet. Is je titel of metatag te lang dan krijg je eenvoudigweg een penalty. Zorg dus bij ilse voor korte titels en metatags die exact de lading van je pagina dekken.

Oh ja een tip: vermijd woorden die je niet aan kinderen wilt tonen. Ilse heeft een ZEER streng filter om de kleintjes onder ons te beschermen. Ik heb wel eens heel lang zitten zoeken naar het waarom een bepaalde pagina niet getoond werd. Bleek er een woord in te staan wat meer voor volwassenen bedoeld was...

Verder hanteert Ilse officieel de volgende regels met betrekking tot wat je zeker niet te doen:

 • Doorway pages: Hieronder wordt verstaan; pagina's die direct doorverwijzen naar een andere pagina. Ook als het einddoel van deze redirect binnen je eigen site ligt, zal de zoekrobot jouw pagina niet indexeren.
 • Cloaking: Cloaking werkt als volgt: de server waarop een website staat, kan zien of er een gewone bezoeker naar de site komt, of dat het de zoekrobot van ilse is. De server is zo in te stellen, dat wanneer de zoekrobot langskomt, een andere pagina wordt getoond dan wanneer een ├Ęchte bezoeker naar die site gaat. De pagina die aan de zoekrobot wordt getoond, kan zo worden opgebouwd dat er totaal geen nuttige informatie op staat, maar wel allemaal keywords waarmee de site gevonden kan worden. Sites die werken met cloaking, worden meteen door ilse uit de zoekmachine gehaald.
 • Linkfarming: Pagina's die enkel gemaakt zijn om de linkstructuur van het web te optimaliseren voor de positie van websites in zoekachine's worden door ilse uit de index verwijdert, en de pagina's die gebruik maken van deze trucs worden bestraft.
 • Keyword listings: Als je gaat werken met verborgen tekst (bijvoorbeeld tekst in dezelfde kleur als de achtergrond) en daar een waslijst aan trefwoorden in stopt, ben je verkeerd bezig. De zoekrobot herkent deze lijsten en zal de pagina slechter laten scoren.

(Bron van deze laatste opsomming: Webmasterhints van Ilse.nl)

Naar boven

Help, ik sta er niet in!!

Zoals bij het verhaal over hoe lang het aanmelden bij ilse duurt als stond moet je voor alle zoekmachines geduld hebben. Zorg voor veel links, minimaal een op een Startpagina dochter en zorg dat je pagina leesbaar is voor ilse.

Naar boven

Meer over het aanmelden bij zoekmachines lezen:


Kopieeren zonder toestemming vooraf is niet toegestaan, linken natuurlijk wel.
(Plaats een link, mail even en dan krijg je een link terug :-)