+ 2 - 3 | § ¶Nieuwe cijfers zoekmachines #2
Op aanwijzen van Erwin Boogert hierbij nog meer gegevens uit het meest recente onderzoek van Checkit naar de populariteit van zoekmachines.Portals weinig belangrijk bij webzoeken
Gepubliceerd op woensdag 15 oktober 2003
[aangevuld op woensdag 15 oktober 2003, om 10.30 uur]
(P7) Slechts 11 procent van de Nederlandse internetters gaat naar een webportaal als ze gericht naar informatie op zoek zijn. Meer dan de helft, 57 procent, gebruikt eerst een zoekmachine, 29 procent tikt een www-adres in.
Jeroen: Deze gegevens stroken mijns inziens niet geheel met de bezoekers aantallen die je op dit moment ziet. Hoe verklaar je 3 miljoen bezoekers per dag op Startpagina. Sterker nog, dat is 18.75% van alle Nederlanders. Tel daar nog zeker 1 miljoen bezoekers per dag op de pagina.nl Startpagina dochters en je vraagt je af hoe representatief de gegevens en hoe betrouwbaar de onderzoeksmethode en vraagstelling is geweest. Ik denk dat wanneer je daadwerkelijk gebruik afzet tegenover een vraagstelling door middel van een enquete je een totaal ander beeeld krijgt.
Dat blijkt uit de Nationale Search Engine Monitor, gehouden door marketingbureau Checkit en onderzoeker R&M Interactive.
Google en Ilse domineren de Nederlandse zoekmarkt veruit. Beiden wonnen aandeel en hebben gezamenlijk 85 procent van de markt. Google is met 65 procent ook in Nederland de meest gebruikte zoekmachine. In januari 2003 lag het lokale marktaandeel nog op 51 procent.
65% neigt naar Microsoft achtige marktaandelen. Zeer boeiend hoe zich dit verder gaat ontwikkelen.
De zoekfunctie van Ilse volgt met 19 procent, een vijfde van het zoekverkeer. Ilse heeft een herstel laten zien, want in januari was dat nog 14 procent.
Jeroen: Dit herstel mag opvallend genoemd worden. Maar zelden heb ik een zoekmachine gezien die eerst marktaandeel verloor en daarna terug kwam. Blijkbaar heeft Nils Rooymans met het bouwen van ilse 3.0 goed werk verricht. Ook heeft ilse goed geluisterd naar de gebruiker en op basis van een aantal gebruikersonderzoeken onder andere de snelheid sterk verbeterd. Hulde aan Nils zullen we maar zeggen
Indien men niet heeft gevonden waarnaar men op zoek was:
* zoekt 45 procent verder door middel van dezelfde zoekopdracht, maar bij een andere zoekmachine;
* zoekt 40 procent verder bij dezelfde zoekmachine verder, maar dan met een meer gespecificeerde zoekopdracht en
* zoekt 39 procent verder bij dezelfde zoekmachine, maar gebruikt een andere zoekopdracht.
Checkit verschafte ons de volgende cijfers over het algemene gebruik van zoekdiensten, dit gaat niet over marktaandelen:
Welke zoekmachines gebruikt u? (meerdere keuzemogelijkheden)
- Google 76 procent
- Ilse 48 procent
- Altavista 20 procent
- MSN 20 procent
- Lycos 12 procent
Het onderzoek signaleert tevens een aantal trends. Zo omzeilen jongeren en hoger opgeleiden liever zoekmachines en tikken direct het webadres in waar ze verwachten hun informatie te vinden. Lager opgeleiden en ouderen werken minder intuïtief.
Bron: Planet Multimedia
+ 2 - 3 | § ¶Nieuwe cijfers zoekmachines
Het heeft even geduurd, maar er zijn eindelijk weer goede nieuwe cijfers van de verdeling van de Nederlandse zoekmachine markt. Het onderstaande bericht verscheen zojuist op nu.nl waaruit blijkt dat Google weer een enorme sprong naar voren heeft genomen.Ronduit opvallend is het marktaandeel van ilse dat zelfs lijkt te stijgen van een magere 7 tot 10 procent dat we uit de laatste onderzoeken zagen tot maar liefst 19 %.
Het oorspronkelijke bericht:
AMSTERDAM - Drie op de vijf internetgebruikers (57 procent) die iets zoeken op Internet, starten hun zoektocht bij een zoekmachine. Informatie zoeken via een portal of het direct intikken van een URL komt minder vaak voor. Er bestaan echter grote verschillen tussen internetgebruikers in de wijze waarop informatie gezocht wordt. Ook blijkt de ene zoekmachine meer aantrekkingskracht uit te oefenen dan de andere.
Dit blijkt uit de Nationale Search Engine Monitor, een gezamenlijk onderzoek van Checkit en Internetonderzoekbureau R&M interactive dat twee maal per jaar wordt gehouden. Voor dat onderzoek werden 1.480 Internetgebruikers ondervraagd over hun zoekgedrag. De ondervraagde steekproef vormt een representatieve afspiegeling van Nederlandse Internetgebruikers.
Zoekmachines populair
Indien men iets zoekt op Internet surft 57 procent van de internetgebruikers als eerste stap naar een zoekmachine. 29 procent tikt in een dergelijk geval direct het webadres in van de site waar men de informatie verwacht aan te treffen. Portals vormen voor 11 procent van de Internetgebruikers de startplaats voor hun zoektocht.
Google grootste
Google is de populairste zoekmachine onder de internetters. Deze zoekmachine blijkt haar dominante positie in de afgelopen periode alleen maar versterkt te hebben. Bijna twee derde (65 procent) van alle Nederlandse internetgebruikers geeft namelijk aan deze zoekmachine het meeste te gebruiken. ilse is bij een op de vijf (19 procent) favoriet. In januari 2003 gaf 51 procent van Google en 14 procent van ilse gebruik te maken.
Jongeren tot 25 jaar blijken bij het zoeken op internet relatief vaak direct een URL in te tikken en surfen minder vaak naar een portal of zoekmachine. Hoger opgeleiden blijken eveneens vaker het webadres in te tikken wanneer ze op zoek zijn op internet. Lager opgeleiden starten hun zoektocht relatief vaak bij portals.
bron: nu.nl