«Wikipedia» (Zoekmachine)

Bij Wikipedia kan iedereen een zogenaamde "wiki" aanmaken. Een Wiki is een artikel binnen de encyclopedie. De Wiki's zijn zo populair dat op 9 september 2007 het twee miljoenste artikel werd geschreven.
Ontstaan van Wikipedia
Twee Internetvrienden Larry Sanger en Ben Kovitz hebben het idee Wikipedia bedacht. De lancering vond plaats op 3 januari [2001}.
Vier maanden eerder had Larry Sanger en de CEO van Bomis Inc. Jimmy Wales al eens met de gedachten gespeeld over een open versie van Nupedia. Zo werd als snel een "Wiki" geschreven voor Nupedia. De auteurs en redacteuren van Nupedia vonden het echter minder leuk dat hun project geassocieerd werd met een webpagina gebaseerd op het wikiconcept. Om die reden kreeg het nieuwe project op 15 januari de naam 'Wikipedia' en alsook een eigen onafhankelijk web-adres op het Internet.
Wikipedia in Nederland
De Nederlandse versie is te vinden op http://nl.wikipedia.org en bevatte in september 2008 al bijna 500.000 artikelen. De Engelse versie is het grootst met ruim 2.300.000 artikelen in september 2008. In totaal zijn er meer dan 10.000.000 artikelen te vinden op heel Wikipedia in 255 verschillende talen.
Missie van Wikipedia
Wikipedia stelde haar missie op in de volgende regel: "Imagine a world in which every single human being can freely share in the sum of all knowledge. That's our commitment."
Kritiek op Wikipedia
Veel instellingen weigeren Wikipedia te gebruiken als bron. Dit omdat door ieder willekeurig persoon een "Wiki" aangemaakt kan worden, wat ten kosten zou gaan van de betrouwbaarheid. Hoewel toezichthouders de kwaliteit dagelijks monitoren, wordt Wikipedia dus nog altijd niet gezien als officiele bron.
Krietiek toch niet geheel terecht.
Inderdaad bleek uit een onderzoek van het tijdschrift Nature in december 2005 dat Wikipedia "minder" betrouwbaar is dan de befaamde Encyclopaedia Britannica Het gemiddeld aantal onnauwkeurigheden en fouten per naslagwerk lag bij Wikipedia op vier en bij de Britannica op drie. Het betrof hier een betrekkelijk kleine selectie van artikelen uit de exacte wetenschappen en techniek, en veel van de aangetroffen 'fouten' betroffen meningsverschillen tussen de onderzoekers van Nature en de redacteuren van de Britannica over welke feiten vermeld zouden moeten worden in een encyclopedie.
Zoeken in Wikipedia met een externe zoekmachine
Daarnaast biedt onder andere Exalead een speciale zoekfunctie om in Wikipedia te zoeken.
Wikipedia in het dialect
Het is een trend geworden om verschillende artikelen in dialect te schrijven. Zo zijn er inmiddels artikelen in het Fries, Limburgs en Nedersaksich. Ook in Belgie komen Waalse, West-Vlaamse en Antwerpse artikelen voor.
Gerelateerde woorden
- 2005
- Dikke Van Dale
- Exalead
- Google Glossary
- Google Knol
- Merriam-Webster
- Wikipedia.com
- Wikipedia.nl
- Wikipedia.org
- Woordenboek zoekmachines
Meer over Wikipedia (externe links)
- Wikipedia.org
- nl.wikipedia.org
- Wikimediafoundation.org
- Wikipedia:Searching - Uitleg over zoeken met Wikipedia
- Special:Search - Wikipedia zoekmachine
- Special:Linksearch - Special:Linksearch biedt de mogelijkheid om te zoeken naar links binnen Wikipedia. Vul bijvoorbeeld een URL in.