Webstandaarden (Webdevelopment)

Webstandaarden zijn de verzameling van richtlijnen voor onder anderen websites (HTML, CSS) maar ook XML- en SVG-documenten.

Een website die volgens standaarden gebouwd worden, zouden aan verschillende aspecten moeten voldoen. De code moet voldoen aan de daarvoor betreffende richtlijnen, de code moet toegankelijk zijn, het moet semantisch zijn, voor websites geldt dat er smart urls toegepast dienen te worden.

Webstandaarden en websites


Daarnaast geldt voor bijvoorbeeld websites dat content, opmaak en presentatie volledig gescheiden dient te zijn. Dit houdt in dat het html-document enkel de tekst en beschrijven elementen bevat, de positionering van elementen (bijvoorbeeld: menu en footer horizontaal, links een informatiekader) en opmaak (achtergrondafbeeldingen of kleuren, afwisseling in lettertypen voor koppen -header tags- en broodtekst) staat in een extern bestand, namelijk de stylesheet. Wanneer dit samen wordt gevoegd, krijg je de uiteindelijke presentatie van de website, de manier waarop de website er in een modernere browser uit zal komen te zien.

Door uiteindelijk beschikbare html-elementen op de juiste manier toe te passen, krijg je een document dat zichzelf beschrijft, ook zonder opmaak. Dit heeft als voordeel dat het ook in alternatieve browsers of bijvoorbeeld mobiele telefoons goed leesbaar is (toegankelijk).

Een website laten voldoen aan webstandaarden hoeft niet arbeidsintensief te zijn. In sommige situaties zal het zelfs minder moeite kosten om een website op die manier op te bouwen wanneer de richtlijnen je eenmaal bekend zijn.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën