VOIP (Internet Algemeen)

VOIP staat voor Voice Over IP en wordt gebruikt voor telefonie over het Internet. Met VOIP wordt het mogelijk om spraak en data te combineren. Op deze manier wordt telefonie een gemeen goed en voor iedereen in principe gratis beschikbaar.

Geschiedenis


Sinds de introductie van het Internet in is er min of meer als spraken van VOIP. De eerste spraak/data werden al in 1973 verzonden. De technologie werd echter pas in 1980 beschikbaar. VOIP werd lange tijd gezien als de belangrijkste ontwikkeling die het Internet met zich mee bracht.

Skype


VOIP is bij het grote publiek vooral bekent geworden door het programma Skype. Met Skype was het heel eenvoudig om te bellen via het Internet. Al snel circuleerden de eerste telefoons rond die via USB aangesloten konden worden op de PC.

In 2007 kwam Debitel als eerste Nederlandse telecomprovider met de mogelijkheid om via de mobiele telefoon (met WiFi-antenne) gratis te bellen via het Internet. Voor deze mogelijkheid moest alleen maandelijks een abonnement betaald worden. De stekker werd echter al na ruim een half jaar uit het project getrokken, omdat het grote publiek nog niet klaar was voor deze ontwikkeling.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën