Title Tag (Webdevelopment)

De title tag is een stukje code welke geplaatst wordt in de head van de broncode. (zie ook head tag) De titel is de tekst die bovenin de browserbalk verschijnt bij het openen van een pagina. Ook zoekmachines maken vaak gebruik van de titel door deze te tonen in de zoekresultaten. Een goede titel voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo mag deze maar een beperkt aantal woorden en tekens bevatten. Tevens dient elke pagina haar eigen titel te krijgen. De titel wordt geplaatst tussen de tags: <title> en </title> in de head van de broncode.


Belang van een title tag


Een title tag kan in sommige gevallen wel tot 80% van je zoekmachine optimalisatie zijn. Er zijn echter nog meer goede redenen om een goede title tag te maken:

  1. Verhoogt relevantie voor de zoekresultaten in de zoekmachines sterk.
  2. Wordt getoond in de resultatenpagina's van de zoekmachines.
    • Verhoogt daardoor, mits goed opgezet, het klikratio.
    • Kan imago versterkend werken wanneer een bedrijfsnaam veel in de resultaten getoond wordt.
  3. Wordt getoond in de browserbalk van de gebruiker.
  4. Wordt in editing programma's getoond van directory sites zoals DMOZ en kan daardoor zeer relevante linkteksten opleveren.


Voorbeelden van title tags


Op de homepages van sites:

<title>nu.nl | Het laatste nieuws lees je het eerst op NU.nl</title>
<title>Startpagina.nl - alles op een rijtje</title>
<title>Postbank.nl: Betalen, Hypotheken, Sparen, Internetbankieren, Lenen, Verzekeren, Beleggen, Pensioenen</title>


Nieuwsartikelen:

<title>Webwereld | Zoekmachine Google: lord of the links</title>
<title>Jews For Jesus klaagt Google aan - telegraaf.nl Digitaal </title>


Belang Title tag voor zoekmachine optimalisatie


De titel van een artikel is misschien wel het belangrijkste en lastigste gedeelte van de zoekmachine optimalisatie. Continu zul je een afweging moeten maken tussen leesbaarheid en vindbaarheid. Redactionele keuzes versus traffic zijn daarin niet altijd even eenvoudig.

Een Title tag kan in sommige gevallen zoals gezegd wel tot 80% van je zoekmachine optimalisatie zijn. We signaleren echter dat Google in de afgelopen jaren dusdanig intelligent is geworden dat in sommige gevallen pagina's ZONDER trefwoorden in de title tag toch zeer hoog kunnen scoren.

Als experiment hebben we bij een zeer concurrerend toptrefwoord met ruim 55 miljoen resultaten een top 5 positie weten behalen met een pagina zonder title tag. Dit toptrefwoord genereert dagelijks ongeveer 400 bezoekers. De pagina is goed geoptimaliseerd, maar zonder title tag. Normaal gesproken zou men er vanuit gaan dat deze pagina niet zou kunnen scoren, met dit voorbeeld proberen we dus te bewijzen dat Google dus ook zonder title tags topposities kan geven aan een pagina.


De ultieme lengte van een Title tag?


Een title tag moet niet te lang zijn, maar ook niet te kort. Als stelregel hanteren we dat een title tag bij voorkeur niet meer dan 80 karakters en 10 woorden bevat. De W3C richtlijnen geven zelfs aan dat een title tag 64 karakters lang zou horen te zijn.


Te lang:

<title>Hypotheek vergelijking, aanvragen of afsluiten? Vergelijk op Mister Money aanbieders voor een hypothecaire lening - Mister Money</title>

(17 woorden, 128 karakters)

Misschien te kort:

<title>Nu.nl</title>
<title>Google</title>

Goed:

<title>Nu.nl/internet | Google maakt kans op Big Brother Award</title>


Ascii art in titles


Verder komen we nog slashes (/) tegen, pijlen (-->), tildes (~), proberen mensen tekens dubbel te plaatsen (::) (||) (//) (--) en wordt er door sommige kunstenaars zelfs complete ascikunst geplaatst.

<title>Halloween ASCII art -=- gnv</title>

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën