Startpagina (Internet Algemeen)

Een startpagina is een pagina waarop vrijwel alleen links zijn geplaatst. Deze hebben allemaal betrekking op hetzelfde onderderwerp. De pagina's zorgen vaak voor een goed overzicht met hyperlinks naar zeer interessante websites. Startpagina.nl is een voorbeeld van een startpagina.

Startpagina.nl


Startpagina.nl is in 1998 opgestart door Durk Jan de Bruin (Duck, verantwoordelijk voor de handige javascripts) samen met Jan Willem Tjaden (verantwoordelijk voor de mail) en Jeroen Paternoster (verantwoordelijk voor het idee van de drie kolommen). Inmiddels heeft alleen de beginpagina al ruim 4,5 miljoen bezoekers per dag (al meer dan 1 miljard in totaal!) en zijn er bijna 6000 dochterpagina's.

Startpagina dochters


Startpagina bestaat uit een hoofdpagina met daaronder een netwerk van door vrijwilligers beheerde thema pagina's. Denk aan onderwerpen als vakantie, cavia, baby en Porsche. De ruim 1700 vrijwilligers krijgen de mogelijkheid om informatie over hun hobby te verzamelen en te verspreiden en hebben een beperkte hoeveelheid mogelijkheden om door middel van sponsoring een en ander terug te verdienen.

Op 28 maart 2006 werd de 5.000ste dochter geboren. Dit was zo'n 7,5 jaar na de oprichting van Startpagina.nl.

Jaarlijkse Startpaginadochterdag


Ieder jaar houdt Startpagina ergens in het midden van het land dochterdagen waar de beheerders elkaar kunnen ontmoeten. Gemiddeld genomen zijn er 300 aanmeldingen voor deze dochterdag. Op de dag worden workshops gehouden, kennis uitgewisseld, kennis gemaakt met nieuwe beheerders en bijgekletst door oudere beheerders.

Startpaginadochter van het jaar


Ieder jaar wordt tevens tijdens de Startpaginadochterdag de dochter van het jaar verkozen. De verkiezing wordt georganiseerd door de BVS en de winnaar wordt feestelijk bekend gemaakt tijdens de dochterdag.

BelangenVereniging Startpaginadochters (BVS)


Om de belangen van de vele dochters te vertegenwoordigen is er in 2001 een belangenvereniging opgericht. Het eerste doel dat de vereniging had was om namens de beheerders met Startpagina te onderhandelen over het opstellen van een contract tussen de beide partijen.

Deze vereniging heeft inmiddels ruim 1100 leden en zet zich naast juridische zaken onder andere in om nieuwe tools te ontwikkelen, het bezoek te verhogen en de belangen van beheerders in conflicten te vertegenwoordigen. Jaarlijks zijn er de Algemene Leden Vergadering en gaan er beheerders een weekend op stap met het BVS Weekend.

Awards


Startpagina wint de PC Consument Award 2003.

Gerelateerde woorden

Meer over Startpagina (externe links)

Thema & categorieën

Meer tips