Server side caching (ICT)

Net als bij client side caching wordt server side caching toegepast om laadtijd te reduceren.

Wanneer een client een request doet op een server, handelt de server deze request af door bijvoorbeeld informatie te halen uit databases of bestanden. Uiteindelijk schotelt de server de verzamelde informatie weer voor aan de client, zoals een browser.

In het geval van een dynamische website, bijvoorbeeld geprogrammeerd in PHP, zullen er door de bestanden aanvragen worden gedaan in een database om informatie te verkrijgen (zoals nieuwsberichten, paginateksten, overzicht van laatste paar gepubliceerde artikelen). Deze worden door middel van PHP omgezet in HTML-bestanden, welke vervolgens weer wordt terug gestuurd naar de client (response).

Wanneer een website druk bezocht is, worden er meerdere request tegelijkertijd uitgevoerd op de server. De server moet vervolgens elke keer een query uitvoeren om te zoeken in de database. Bij een database met veel inhoud, kan dit relatief veel tijd in beslag nemen. Om dit te voorkomen, kun je zorgen dat de gegevens, bijvoorbeeld in de vorm van html-documenten, al klaar liggen bij een aanvraag door een client. De achterliggende gedachte is dat je deze gegevens elke keer vernieuwt wanneer er, bijvoorbeeld vanuit een CMS, iets nieuws (nieuwsbericht of artikel) wordt toegevoegd aan de database. Dit gebeurt namelijk minder frequent dan dat er pageviews zijn. Het heeft dan ook enkel voordeel bij websites die grote aantallen bezoekers trekken.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën