Search Engine Reputation Management (Zoekmachine optimalisatie)

SERM staat voor Search Engine Reputation Management, waarbij de resultaten op persoons-, merk- of bedrijfsnamen in de zoekmachines gemonitord en daar waar nodig bijgestuurd worden.

Het doel van SERM is positieve berichten of berichtgevingen terug te laten komen in de resultaten op de eerste resultatenpagina van zoekmachines (SERP's), opdat wanneer er op een merk- of bedrijfsnaam wordt gezocht, men niet op negatieve berichten stuit. Negatieve resultaten in zoekmachines zorgt er logischerwijs voor dat men een slecht beeld krijgen van een product dat een bedrijf verkoopt of een dienst dat geleverd wordt.

Search Engine Reputation Management toepassen

Er zijn verschillende manieren om positieve resultaten te behalen, welke onderverdeeld kunnen worden in twee categorieen: Post Damage Control en Pre Damage Control. Negatieve berichten kunnen onderdrukt worden, maar er kan ook andersom te werk worden gegaan door bijvoorbeeld positieve berichten hoger in de resultaten te krijgen of positieve berichten te creen.
Positieve nieuwsberichten of andere vormen van berichtgevingen over een bedrijf of product kun je stimuleren door er backlinks naar te plaatsen.
Negatieve berichten kun je onderdrukken door te vragen om rectificatie van een bericht. In het ergste geval kun je een advocaat in armen nemen, maar beide kunnen tijdrovend zijn en hebben niet altijd effect. Het aanmaken van een website over een bedrijf of persoon of misschien zelfs een product kan ook effectief zijn. Door een juist aantal relevante pagina's aan te maken en voor backlinks te zorgen, kan zo een website boven negatieve resultaten uitkomen waardoor die negatieve resultaten onderdrukt worden. Hierbij is het van belang dat je de juiste trefwoorden terug laat komen in bijvoorbeeld de titel van een website, in de header tags. Ook het kiezen van een juiste domeinnaam kan er uiteindelijk voor zorgen dat negatieve resultaten verdrongen worden uit de Search Engine Results Pages.

Search Engine Reputation Management en Online Reputation Management

Search Engine Reputation Management wordt gezien als een onderdeel van Online Reputation Management. Een andere visie is dat SERM geen onderdeel van ORM is, maar dat het een middel is om ORM te halen. Meer specifieke informatie over Online Reputation Management vind je bij ORM.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën

Meer tips