Search.nl (Zoekmachine)

"Search.nl" is een van de eerste Nederlandse zoekmachines die werd gelanceerd in april 1996. Het was een joint venture tussen Internetbedrijf xxLINK en adviesbureau Nexial Systems.

Het volgende bericht van Francisco van Jole van 11 april 1996 uit Planet Multimedia geeft op leuke wijze weer hoe men toen naar zoekmachines keek:

4. Nieuw Nederlands zoeksysteem

Search.NL is een nieuw zoeksysteem op het Nederlandse net en maakt gebruik van fuzzy-technieken zodat spelling niet echt belangrijk is. Of het echt iets is, moet nog duidelijk worden. Een test met de zoekterm `Francisco van Jole` leverde vier bruikbare URL`s op. Ter vergelijking: Bij AltaVista zijn dat er 83.


In 1999 wordt Search.nl door Computable nog uitgeroepen tot de best scorende Nederlandse zoekmachine. De nummer 1 en 2 waren de Amerikaanse zoekmachines Altavista en Hotbot. Search.nl zou wereldwijd het beste scoren in de test. Kritiek op Search.nl was onder andere het ontbreken van de Redundatiecheck. Sommige resultaten werden dubbel getoond in de resultatenpagina.

In 2001 komt Search.nl met een update van de zoekmachine. De zoekmachine wordt sneller, de database is vernieuwd, het is mogelijk om zowel fuzzy als exact te zoeken en de mogelijkheden bij het adverteren zijn uitgebreid. Door de vernieuwde technologie is de snelheid waarmee de resultaten gevonden worden sterk verhoogd.

Tegenwoordig verwijst het domein "search.nl" door naar "searcharchitects.nl". Wanneer je in Google zoekt krijg je als eerste resultaat "zoek.nl".

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën