PNG (Webdevelopment)

PNG is een bestandsformaat voor verliesloze compressie. PNG staat voor Portable Network Graphic. PNG neemt in vergelijking met andere formaten zoals bijvoorbeeld BMP weinig ruimte in beslag, maar wel met dezelfde kwaliteit. Andere voordelen van het formaat zijn de mogelijkheden tot gedeeltelijke transparantie en de ondersteuning van ruim zestien miljoen kleuren, terwijl het GIF-formaat nog steeds vastzit aan 256 kleuren. Verder kan een PNG, net als een GIF een ''palet'' hebben, wat inhoudt dat er maximaal 256 kunnen worden gebruikt, maar wat echter de bestandsgrootte, door het kleinere aantal bits per kleur, extra verkleint. Op deze manier is PNG zowel voor het verliesloos opslaan van afbeeldingen als voor het besparen van geheugenruimte voor simpele afbeeldingen zeer geschikt.


Geschiedenis


Het PNG format bestaat sinds 1995. Het is in eerste instantie ontworpen om een patentvrij alternatief te bieden op het toen pupulaire GIF format. Dit is ook de reden waarom het PNG format vaak gebruikt wordt in open source programma's.

Ondersteuning


Doordat de veelgebruikte internetbrowser Miscrosoft Internet Explorer tot en met versie 6.0 het PNG-formaat qua transparantie niet volledig ondersteunt, is het PNG-formaat nog niet zo populair als GIF, maar het gebruik van PNG stijgt terwijl dat van GIF daalt. Internet Explorer 7 beschikt wel over correcte PNG-ondersteuning. Praktisch elk modern beeldverwerkingsprogramma ondersteunt het PNG-formaat.Gerelateerde woorden

Thema & categorieën