PHP (Webdevelopment)

PHP is een server-side scripttaal (wordt op de server uitgevoerd) en staat tegenwoordig voor PHP: Hypertext Preprocessor en wordt voornamelijk op het web toegepast. Deze betekenis verward vele mensen omdat het eerste woord uit de betekenis de acroniem zelf is (ook wel recursieve acroniem genoemd).

Geschiedenis van PHP


PHP stond van oorsprong voor "Personal Home Page" en was in 1994 ontwikkeld door Rasmus Lerdorf. Hij bedacht destijds enkele server-side commando's om webfunctionaliteiten zoals een gastenboek, teller en formulieren te kunnen maken voor zijn eigen homepage.
Uiteindelijk werd PHP in 1995 publiekelijk en werd dus door anderen toegepast. De parser is dan ook in midden 1995 herschreven onder de noemer PHP/FI versie 2, welke ongelooflijk snel groeide. Mensen begonnen verbeteringen op te sturen.

Door de populariteit is PHP/FI in midden 1997 herschreven tot PHP3. Inmiddels was het een project waaraan verschillende mensen deelnamen. Versie 4 en 5 kwamen respectievelijk in 2000 en 2004 uit. De laatste versie biedt een betere ondersteuning voor object georiteerd programmeren.

Syntax van PHP


De syntax lijkt erg op de syntaxen van de programmeer- en scriptalen C, Java en Perl. Variabelen dienen voorafgaand een dollarteken te bevatten, wat ook in Perl het geval is. In tegenstelling tot Java, is PHP van oorsprong niet object georienteerd ontworpen. PHP is, net als C, functiegeoriteerd.
PHP is erg vergevingsgezing. Van een integer kan eenvoudig een array worden gemaakt:
  <?php
$int = 5;
$int = array();
?>


PHP 5 en OOP


PHP 5 heeft al meer overeenkomsten met Java als het om OOP (Object Oriented Programming) gaat. Er kan gebruik worden gemaakt van exceptions en voor functie-parameters van type-hinting.
Voor functies en klassen geldt dat ze final gedeclareerd kan worden, zoals dit in Java voor klassen en methoden kan. Klassen en functies kunnen daarnaast ook abstract gedeclareerd worden en er kunnen interfaces aangemaakt worden.
Klasse-variabelen maar ook functies kunnen public, protected of private gedeclareerd worden, zoals Java dit ook kent.
Nog enkele andere kenmerken uit Java (zoals een constructor & destructor, toString-methode) zijn in PHP 5 op een andere manier geimplementeerd.

Populariteit


PHP heeft zijn populariteit te danken aan het lage instapniveau en de vele open source projecten. Er zijn daarnaast geen licenties nodig om PHP te gebruiken of te ondersteunen. Hierdoor kun je ook op veel fora terecht voor gratis scripts en hulp. Het wordt ondersteund door de meest gebruikte besturingssystemen, zoals Linux, Windows en Mac OS X. Het merendeel van de webhostingbedrijven bieden standaard PHP-ondersteuning aan. Hierbij wordt de opensource database managementtool PhpMyAdmin aangeboden.

PHP is daarnaast browseronafhankelijk, omdat het een server-side taal is. PHP wordt uitgevoerd op de server wanneer een php-pagina door een client (browser) wordt opgevraagd. De gegenereerde code zal dus in elke browser hetzelfde zijn.
Javascript en HTML zijn voorbeelden van een scripttaal en opmaaktaal die client-side zijn. Met behulp van PHP kun je dan ook dynamisch pagina's genereren die deze talen produceert.

PHP en zoekmachine optimalisatie


PHP kan, net als elk ander server-side taal, een steentje bijdragen aan zoekmachine optimalisatie. Met behulp van PHP kun je een Content Management Systeem opzetten, die voor een consequente weergave van je webpagina's kan zorgen. De title tag kan op een vaste manier ingevuld worden, maar ook de zogenaamde header tags kunnen structureel ingevuld worden. Op die manier kun je er voor zorgen dat belangrijke woorden dynamisch op elke pagina als relevant wordt gekenmerkt.

Een ander veel voorkomende principe is URL Rewriting. Hiermee kun je zogenaamde nette URLS creen die vriendelijker ogen en beter zijn voor de optimalisatie van je website (zoekmachine vriendelijke url's).

Gerelateerde woorden

Meer over PHP (externe links)

Thema & categorieën