Personen zoekmachines (Zoekmachine)

Personen zoekmachines zijn zoekmachines die zich specialiseren in het vinden van mensen. Naast de specialistische zoekmachines kun je uiteraard ook personen zoeken met de gewone zoekmachines.

De allereerste personen zoekmachines waren de telefoongidsen. Zo is detelefoongids.nl al sinds 1998 online. Voor die tijd werd het onder telefoongids.ptt-telecom.nl aangeboden. Voordat de telefoongids al via het internet bereikbaar was, was er al een CD-rom die men kon gebruiken om personen te zoeken.


Personen zoeken via Google


De meest vertrouwde manier van personen zoeken is via de zoekmachine Google. Je kunt op twee manieren personen zoeken: met "quotes" en zonder quotes.

Vergelijk in Google:

  • Patrick van den Bosch
  • "Patrick van den Bosch"

Je zult merken dat met quotes zoeken een groot verschil maakt. Daarnaast kun je eventueel experimenteren met namen van personen in combinatie met plaatsnamen.


Personen zoeken via afbeeldingen en video zoekmachines


Een alternatieve maar zeer effectieve manier om personen op te sporen is via de afbeeldingen en video zoekmachines. Denk bijvoorbeeld aan Google Image Search en Youtube. Meer en meer mensen plaatsen hun video's online of worden ongewild opgenomen in Google Image Search. Ook voor deze zoekmachines geldt dat zoeken met "Quotes" over het algemeen de beste resultaten oplevert.


Nederlandse Personen zoekmachines


In Nederland zijn de volgende zoekmachines specifiek gericht op het zoeken van personen:

  • Schoolbank.nl
  • Hyves
  • De telefoongids
  • Wieowie.nl

De tegenhanger van de personen zoekmachine is de bedrijven zoekmachine.


internetadressbook.com


internetadressbook.com is een van de grootste Amerikaanse personen zoekmachines aka personsearchengines.


Wieowie.nl


Een Nederlandse variant van Internetadressbook.com en Spock is Wieowie.nl. Deze Nederlandse personen zoekmachine maakt het mogelijk om in verschillende bronnen tegelijkertijd te zoeken naar een persoon. Zo kun je in een keer zoeken in Hyves, Schoolbank.nl, de telefoongids, Linkedin, Facebook, Myspace, Google en Youtube.

De afbeeldingen zoekmachine is wel interessant. Wanneer je zoekt naar Jeroen van de Wiel komt er een afbeelding van koningin Beatrix naar boven. Blijkbaar kunnen ze ook al bij mij in huis kijken.

Googlism


Googlism is een zoekmachine die uitspraken van personen verzameld. Niet zo zeer dus om mensen te vinden, maar wel om informatie over mensen te vinden. Je zou het dus meer een online reputatie meettool kunnen noemen.


Kritiek op Personen zoekmachines


De meest gehoorde kritiek op personen zoekmachines is dat ze te veel informatie over personen eenvoudig boven water halen. Ongewenste foto's, kleine fouten uit het verleden, privacy gevoelige contact informatie.

Zie voor meer info bij "ontgooglen".

Zie voor beroemdheden op zoekmachine gebied in de categorie personen. (al 21 personen)

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën