MBDF virus (Internet Algemeen)

De verspreiding van het MBDF virus


In 1992 creërden vier studenten van de Cornell University de MBDF virus, die enkel Apple Macintosh computers aanviel. Het virus was vrijgegeven in drie shareware programma's:
  1. Obnoxious Tetris, een computerspel
  2. Ten Tile Puzzle, een compterspel
  3. Tetriscycle, een Trojan Horse programma die een geencrypte kopie van de MBDF virus bevatte

Om deze programma's te uploaden, werd een anoniem account aangemaakt op een Cornell computer, zodat de bestandsoverdrachten niet achterhaald konden worden. De programma's werden op 14 februari 1992 geuploaded naar een Internet-archief op Stanford University.

Nietsvermoedende slachtoffers gingen de programma's downloaden van Stanford en infecteerden daarmee hun computers. Doordat ze de bestanden vervolgens gingen delen met andere gebruikers, raakten ook zij onbewust geinfecteerd.

De schade die het MBDF virus aanrichtte


Het MBDF virus was een relatief goedaardig programma dat niet direct bestanden van slachtoffers beschadigde. Toch kon het virus op drie verschillende manieren schade aanrichten:
  1. Het virus zorgde ervoor dat sommige programma's crashden wanneer de gebruiker een item selecteerde in de menubar.
  2. Wanneer het virus een systeem-file infecteerde, moest het de gehele systeem file herschrijven naar disk. Dit vertraagde de computer enkele minuten waardoor de gebruiker de indruk kon krijgen dat het systeem bleef hangen met als gevolg dat er een reboot wordt gedaan. Door die reboot raakt de gehele systeem file corrupt en een hele reload van systeem software zal dan gedaan moeten worden.
  3. Het virus nam enkele seconden in beslag om elk program file te infecteren, waardoor het beeldscherm bleef hangen. Wanneer de gebruiker zou reboten tijdens deze infectie, raakten applicatie files corrupt.

Afhankelijk van de kennis van de gebruiker duurde het herstellen van de infectie uren tot dagen. Eerst moest er een anti-virus programma uitgevoerd worden om het virus te verwijderen. Daarna moesten alle corrupte bestanden opnieuw geinstalleerd worden.

Vergeleken met andere virussen, was de schade die het MBDF virus veroorzaakte, relatief klein.

De ontdekking en de gevolgen


Het virus was ontdekt door een wiskunde-professor in Wales. Hij stuurde hem door naar een anti-virus ontwikkelaar voor Macintosh. De afkomst werd achterhaald en ontdekt werd dat het virus afkomstig was van de Cornell University.
Twee van de vier studenten werden vervolgens op 24 februari, tien dagen nadat het virus was vrijgegeven, gearresteerd en opgesloten in de gevangenis. Ze zijn uiteindelijk vrijgekomen op een borgsom van 2000 dollar per persoon.

Toen bleek dat de schade die veroorzaakt was door het virus, groter was dan aanvankelijk werd aangenomen, werden ze wederom berecht. Twee andere betrokkenen werden in juni 1992 achterhaald, de een werd echter, in ruil voor zijn verklaring, vrijgepleit.

Op 5 oktober in datzelfde jaar werden de twee hoofdverdachten veroordeeld tot het betalen van een restitutie van onder anderen 6.000 dollar aan Cornell University en 1.300 dollar aan een slachtoffer in New York City. Beiden moesten ze nog eens een taakstraf van 520 uur uitvoeren (waarin ze software moesten schrijven voor een gehandicapt persoon) en hun persoonlijke computer verkopen.

Daarnaast werden alle vier betrokken studenten voor tenminste een jaar verwijderd van hun universiteit, Cornell University.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën