Google Sky (Google)

Google Sky is het sterrenkijkprogramma van Google. Door middel van Google Earth kun je dan niet vanuit de sterrenhemel naar de aarde kijken, maar kijk je met satellieten en telescopen diep de ruimte in. Google Sky werd in augustus 2007 gelanceerd.

Met Google Sky kun je maar liefst 100 miljoen sterren en 200 miljoen melkwegstelsels verkennen. De volgende 7 niveaus worden geboden om de ruimte verkennen:

  1. Sterrenbeelden
  2. De planeten
  3. De maan
  4. Amateurastronomie
  5. Het mooiste van Hubble
  6. Handleiding voor sterrenstelsels
  7. Het leven van een ster

De meeste beelden van het heelal zijn vanaf de aarde gemaakt. De kwaliteit is ongeveer 50 meter per pixel. De interessantste objecten zijn zelfs tot 30 keer scherper gemaakt. Daarnaast zijn er ook 129 beelden van hoge resolutie toegevoegd. Deze zijn vanuit de ruimte gemaakt door de Hubble Space Telescope van de NASA / ESA, die zich in een baan om de aarde bevindt.

Onderzoek met Google Sky


"De nieuwe toepassing kan bijzonder interessant zijn voor onderwijsinstellingen en kan ook worden gebruikt door sterrenkundigen", aldus Sindney Mock, marketing manager van Google Benelux. "Zo kan er bijvoorbeeld een hele nieuwe 'laag' worden toegevoegd die kan dienen als lesmateriaal."

Volgens astronoom Jos de Bruijne van de ESA, kunnen wetenschappers door Google Sky nog sneller informatie uitwisselen. "Daarnaast kunnen gebruikers ook nuttige informatie leveren voor de wetenschap. Het is niet uigesloten dat er nieuwe dingen worden ontdekt."

Google Sky browser


In maart 2008 lanceert Google een speciale browser voor Google Sky, de Google Sky Browser. De browser is Webbased wat betekent dat je geen speciale software hoeft te downloaden.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën