Google Dance (Google)

Google dance is de term die gebruikt werd om een Google Update aan te kondigen.

Bij een Google Dance verspringen de resultaten per datacenter. Dat verspringen wordt ook wel het dansen genoemd, waar de naam Google Dance dan ook vandaan komt. Google gebruikt verschillende datacenters die ieder via een ander ip-adres toegankelijk zijn. Zo kon je eenvoudige de resultaten van de verschillende datacentra vergelijken en zien waar de nieuwe update naar toe ging.

Een Google update was een zeer complex proces waarbij soms wel tot 40 keer toe de pagerank van een site moest worden herberekend. Dit hele proces kon wel enkele dagen duren.


Google Dance tools


Om gemakkelijk te kunnen monitoren of er een Google Dance gaande was werden er diverse Google Dance Tools ontwikkeld. Dit waren vaak zoekschermen waarmee je in een venster tegelijk in meerdere Google ip-adressen kon zoeken. Als er verschillen in de resultaten zaten kon je aannemen dat er een Google Dance gaande was en kon je kijken hoe je er zelf voor stond.

Google Dance Party


Op een zeker punt werden de updates aangegrepen om zelfs echte feesten te geven. Deze feesten kregen de naam "Google Dance Party".

Het einde van de Google Dance as we know it


In december 2003 voert Google de Florida Update uit. Tijdens deze update vindt er een enorme wijziging in de resultaten plaats die leidt tot een schokgolf in de Webmaster community. Veel eigenaren van sites vliegen uit Google. Het gevolg is paniek en veel kritiek op Google.

De Google dance vond tot midden 2004 gemiddeld eens per maand plaats. Toen Google echter naar de beurs ging werd besloten dat de onrust die een Google Dance veroorzaakte niet goed zou zijn voor een beursgenoteerd bedrijf. De Google updates begonen op dat moment nieuws te worden dat zelfs in de gewone media werd omschreven. Dit was voor Google de aanleiding de updates anders en gelijkdelijker uit te voeren. Dit was het einde van de befaamde Google Dance.

Huidige Google updates


Tegenwoordig maakt Google de updates veel rustiger. Zo worden regelmatig kleine wijzigingen doorgevoerd. Je ziet dan bijvoorbeeld bepaalde trefwoorden andere resultaten krijgen. Ook de zichtbare Pagerank wordt veel minder vaak geupdate. Soms zelfs nog maar eens in de 3 maanden.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën