Google Chrome OS (Google)

Donderdag 19 november 2009 werd op het hoofdkantoor van Google in Mountain View (VS) het nieuwe besturingssysteem van Google gepresenteerd: Google Chrome OS!

Zo werden de eerste inzichten, in wat Google Chrome OS moet gaan worden, getoond. Er komt in ieder geval geen bta-versie van Chrome OS, maar de broncode die tot nu toe is ontwikkeld voor het besturingssysteem zal direct als open source vrijgegeven worden. Google hoopt externe ontwikkelaars met het vroeg vrijgeven van de code extra aan te moedigen om te helpen bij de verdere ontwikkeling van Chrome OS. De planning om Chrome OS eind 2010 in combinatie met nieuwe netbooks te gaan leveren blijft staan.

De netbook met Chrome OS, die als voorbeeld diende, startte tijdens de demonstratie op in minder dan zeven seconden. Als basis dient een sterk uitgekleed besturingssysteem dat uitsluitend vanaf een SSD-drive (Solid State Disk) geboot kan worden. Google heeft hiervoor de kernel geoptimaliseerd, zodat alle services die normaal standaard met een besturingssysteem opstarten nu pas ingeladen worden wanneer ze nodig zijn. Chrome OS start op een compacte Lunex-kernel, die op zijn beurt alleen de Google Chrome-browser opstart.

Google gaf al eerder aan dat het pas na de introductie van de eerste Chrome OS-netbooks wil gaan nadenken over het besturingssysteem op desktops en notebooks.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën