Eerste generatie zoekmachines (Zoekmachine)

De eerste generatie zoekmachines is de meest primitieve vorm van zoekmachines. Er was geen geld om voldoende informatie op te slaan en men kon enkel werken met een zeer beperkte hoeveelheid informatie.

De eerste generatie zoekmachines had een kaartenbak in gedachten. Er was een groot gebrek aan computer geheugen, het was bijna onbetaalbaar en men wilde met zo min mogelijk informatie toch goede resultaten te genereren. Helaas lukte dat vaak nog niet echt. Pas de Derde generatie zoekmachines was in staat goede resultaten te genereren.

De eerste generatie zoekmachines maakte gebruik van de volgende onderdelen:


Metatags


De oplossing die werd gecreerd was informatie "onder water" te plaatsen in zogenaamde metatags. Dit zijn korte regels met een omschrijving (de Description Metatag) of een opsomming van trefwoorden (De Keyword Metatag). Metatags bleken echter niet echt relevant en zeer spamgevoelig.


Title tags

Naast de metatag werd ook de title tag van pagina's opgeslagen. De title tag was in principe de meest sterke samenvatting van een pagina.


Omschrijvingen uit Directories


Naast metatags en de title tags werd er ook gebruik gemaakt van informatie die door mensen werd toegevoegd. Zo werden er door handwerk titels en korte omschrijvingen geschreven. Deze informatie werd verzameld in bijvoorbeeld de Yahoo! Directory, Directory Mozilla (aka DMOZ) en de Ilse Gids. Sommige zoekmachines van de eerste generatie doorzochten in het begin zelfs enkel sites in haar eigen directory.


Voorbeelden van Eerste generatie zoekmachines


Dit lijstje is niet uitputtend maar is ter illustratie:


De volgende generatie ging een stap verder door ook de content van een pagina te analyseren. Dit noemen we de Tweede generatie zoekmachines. De meeste van de bovengenoemde zoekmachines evolueerden naar de tweede generatie.


Gerelateerde woorden

Thema & categorieën