Deep link (Zoekmachine optimalisatie)

Een deep link is een link die geplaatst is naar een dieper gelegen gedeelte van een Website. Het doel is de gebruiker rechtstreeks naar de relevante content te leiden in plaats van naar de homepage. Dat laatste was in de begin tijd van het internet nog gebruikelijk. Deep links kunnen een grote toegevoegde waarde hebben voor zoekmachine optimalisatie.

Deep links worden door zoekmachines ook gebruikt om te bepalen wat de kwaliteit van een Website is. Dit wordt de zogenaamde kwaliteitsscore genoemd. Hoe meer links naar dieper gelegen content, hoe interessanter een site is, zo redeneren de zoekmachines.

Een deep link wordt geplaatst omdat de achterliggende content meer te bieden heeft dan de homepage of een speciale toegevoegde waarde heeft.

Voorbeelden van een deep link


Een voorbeeld van een deep link is de volgende link:

http://www.jeroen.com/woordenboek/


Versus een link naar de homepage:

http://www.jeroen.com/


Voorbeelden van content die deep links op kunnen leveren:

  1. Een apart onderdeel van een site. Bijvoorbeeld een weblog, boekenwinkel, forum of dit woordenboek.
  2. Een stuk unieke content dat de moeite waard is.
  3. Een specifiek nieuws artikel
  4. Een specifieke advertentie op een marktplaats site.
  5. Een afbeelding


Wanneer je dus de kwaliteit van een site wilt verhogen dan zul je dus specifiek moeten werken aan het genereren van unieke content en het toevoegen van speciale onderdelen aan een website. Vervolgens zul je een link popularity traject moeten opstarten om het aantal inbound links te verhogen. Een Link baiting strategie door bijvoorbeeld nieuws te genereren zal dan verder helpen. Dit zal de link popularity van de site verder verhogen evenals de pagerank van de site.

Een afgeleide van deep links is het deep link ratio (DLR).


Voorbeelden deep linkende sites


Vanuit content sites

Dit is de meest "normale" manier van linken. Het internet begon met eenvoudige link lijstjes die later uitgroeiden tot directories zoals Yahoo! en Startpagina.

Zoekmachines

Misschien wel het meest bekende en meest gebruikte voorbeeld van deep linking zijn de zoekmachines zelf. Het grootste gedeelte van de zoekopdrachten leidt naar een dieper liggende pagina op een site. Dit is ook logisch aangezien de zoekmachines juist als doel hebben deze dieper gelegen content te ontsluiten en de gebruiker bij een zo relevant mogelijk pagina proberen te brengen.

Advertentie zoekmachines

Voorbeelden zijn zoekallehuizen.nl versus NVM in de huizen branche en in de autobranche. In beide gevallen stond de rechter deep linking toe.

Nieuws zoekmachines

Een ander voorbeeld van deep linking is naar nieuws artikelen vanuit nieuws zoekmachines zoals Google nieuws.

Juridische aspecten van de deep link


Met name deep linking naar nieuws heeft tot een grote hoeveelheid rechtszaken geleid van de pers die het niet eens was met deep linking. De media claimt advertentie inkomsten mis te lopen aangezien de gebruiker niet meer op de homepage binnen komt maar rechtstreeks op een nieuwsartikel. Zo zouden de kranten minder bezoek hebben op hun homepages en daardoor minder advertentieinkomsten. Voorstanders van de deep link beweren dat deep links juist meer traffic genereren en dat kranten daardoor juist meer bezoek hebben. De deep link zou volgens sommige juridische uitspraken horen bij de aard van het internet.

Het plaatsen van een deep link is niet in alle gevallen en landen toegestaan.

Deep linking in Nederland

In Nederland is er geen belemmering van het plaatsen van een deep link. PCM spande in 2000 een rechtzaak aan tegen Kranten.com wegens deep linking en verloor deze.

Deep Linking in Belgie

In Belgie is het niet toegestaan deep links te plaatsen naar nieuws artikelen. Om die reden mag Google news van Google Belgie niet linken naar alle nieuwsbronnen. In september 2006 bepaalde het Belgische hof dat Google enkel mocht deep linken wanneer er royalties werden betaald.

Deep Linking in Duitsland

Het duitse hof heeft in 2003 bepaald dat deep linking is toegestaan.

Deep linking in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is het in sommige gevallen niet toegestaan om deep links te plaatsen.  Op basis van fair use mag je een korte quote plaatsen alleen is de lengte van de quote nog steeds onder discussie. Zo is het volgens haar eigen regels niet toegestaan rechtstreeks te linken naar berichten van de Associated Press. Als gevolg van de teruggang van de omzetten van Amerikaanse kranten zijn er steeds meer geluiden om deep links naar kranten geheel te verbieden. Het is echter alles behalve zeker dat dit er in een wet door komt.


Uitsluiten van deep links


Het uitsluiten van handmatig gemaakte deep links is vrijwel onmogelijk. Over het algemeen gebeurt dit door juridische procedures waarbij de ene partij de andere partij oplegt om een of meer links te verwijderen.

Het uitsluiten van links vanuit zoekmachines is echter wel eenvoudig mogelijk. Door het plaatsen van een robots.txt kan aangegeven worden welke pagina's wel door een spider bezocht mogen worden en welke content op die manier uitgesloten moet worden.

Een andere mogelijkheid is te kijken naar de referers. Wanneer een bezoeker van een externe site komt dan kan met een zogenaamde rewrite engine de bezoeker doorverwezen worden naar een andere pagina.

Deep links behouden bij een rebuild van een website


Wanneer een site van url structuur verandert dan loopt een beheerder van een site het risico dat de deep links die andere sites hebben geplaatst naar de oude site niet meer werken. Een beheerder heeft dan diverse mogelijkheden om dit probleem op te vangen:


Het heeft de voorkeur om bij een rebuild van een website een "definitieve" url structuur te maken die meer dan 10 jaar mee kan gaan. Deze url structuur zou platform onafhankelijk moeten zijn. Zo wordt voorkomen dat waardevolle deeplinks verdwijnen en zo ook een gedeelte van het bezoek verloren gaat,

Gerelateerde woorden

Meer over Deep link (externe links)

Thema & categorieën