De-optimalisatie (Zoekmachine optimalisatie)

De-optimalisatie (spreek uit als dee-optimalisatie) is het juist minder vindbaar maken van een pagina in de zoekmachines.

In sommige gevallen wil je bijvoorbeeld een artikel niet verwijderen, maar ze ook niet in Google direct vindbaar hebben. Denk bijvoorbeeld aan brochures of acties van de voorgaande jaren. Deze zorgen wel voor een hogere ranking van je huidige actie pagina's doordat ze veel relevante trefwoorden bevatten. Het zelfde geldt bijvoorbeeld voor oud nieuws dat in archieven staat. Ze zijn dus belangrijk, maar worden liever niet gevonden.

Stappen om te "de-optimaliseren":

1. Titel verwijderen


Een van de belangrijkste dingen die men moet doen om een pagina minder vindbaar te maken is de Title tag en de zichtbare titel van een pagina leeg te maken. Dit verlaagt de waardering van een pagina significant, alhoewel Google tegenwoordig ook gewoon pagina's zonder titel een hoge positie geeft.

2. Links verwijderen


Een andere manier om een artikel minder vindbaar te maken is het aantal links te verminderen. Hoe dieper een pagina in een site zit, hoe lager deze zal scoren. Over het algemeen genomen zullen dus bijvoorbeeld archief pagina's niet zo hoog in de zoekmachines komen.


Wanneer men een artikel helemaal onvindbaar wil maken dan moet men een "noindex/nofollow" metatag toevoegen of de Robot.txt aanpassen. Het beste kan men een artikel gewoon helemaal verwijderen.

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën