Ask (Zoekmachine)

Ask is een Amerikaanse zoekmachine die in 1996 opgericht wordt door Garrett Gruener en David Warthen uit Berkeley California. Oorspronkelijk was de naam Ask Jeeves en was het een vraag en antwoord zoekmachine. Jeeves was een butler en je kon de butler een vraag stellen waarop je netjes een antwoord kreeg.

De zoekmachine begon enkel als vraag en antwoord zoekmachine. Je stelde letterlijk een vraag en Jeeves vond het antwoord. Het zoeken op trefwoorden (zoals we dat bij Google gewend zijn) werd later pas toegevoegd.

Ask Jeeves, Inc gaat in 1999 naar de NASDAQ beurs onder de naam ASKJ. De Inter-Active Corp (IAC media) koopt de Ask Jeeves groep in mei 2005 voor $1.85 miljard waarna ASKJ weer van de beurs verdwijnt. In September 2005 wordt de naam "Ask Jeeves" aangepast in "Ask". Na onderzoek bleek dat de perceptie van de butler niet goed genoeg was.

Ask draait op een groot aantal andere zoekmachines waaronder Excite, Teoma, Citysearch, MyWay.com, iWon, Expedia en Bloglines. Ask is er in speciale versies voor het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Japan, Spanje, Frankrijk, Duitland, Italie en Nederland.

Ask heeft nog diverse andere specialistische zoekfuncties. Denk aan:
  • Ask Jeeves for Kids
  • Ask Jeeves Desktop Search
  • Ask Jeeves Local
  • Ask Jeeves Blog

Parodieen op Ask Jeeves


Net zoals Yahoo! en Google heeft ook Ask Jeeves haar parodieen. De twee leukste zijn:

Gerelateerde woorden

Meer over Ask (externe links)

Thema & categorieën