Google Earth (Google)

De hele wereld aan je voeten met Google Earth! Deze virtuele wereldbol biedt namelijk de mogelijkheid om satellietbeelden van over de hele wereld op je scherm te bekijken.

Je kunt zoeken naar plaatsen, routes plannen en letterlijk in de achtertuin van je buurman kijken. Er zijn foto's van o.a. The Grand Canyon, het Colosseum, Venetie, de Bermudadriehoek en ga zo maar door. Sinds kort zijn er ook enkele historische kaarten te toegevoegd van grote steden zoals Londen en New York. Deze kaarten kunnen over de recente kaarten geprojecteerd worden zodat je goed ziet hoe sterkt deze metropolen gegroeid zijn.

Google Earth is gratis maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een betaalde versie: Google Earth Plus ($20) of Google Earth Pro ($200). In de betaalde versies is het ook mogelijk om een GPS aan het programma te koppelen. Voor het gebruik van de gratis versie is geen registratie nodig en heb je dus geen Google account nodig. De versie is er momenteel nog niet in het Nederlands.

Zoeken met codinaten


Men kan in het programma ook codinaten opgeven zodat men direct op de juiste plaats uitkomt. Op internet zijn vele sites te vinden, zoals Aliensview die codinaten opgeven van populaire gebouwen/plaatsen over de hele wereld.

Af en toe ontdekken gebruikers van Google Earth de vreemste dingen. Zoals het woord Lonsdale op een groot grasveld. In Nederland is het bedrijf Aerodata Surveys verantwoordelijk voor het nemen van foto's van Nederland. Zij beweren dat sjoemelen met de foto's niet mogelijk is en dat alle foto's schoon worden aangeleverd. Alleen enkele gevoelige delen van Nederland worden, op verzoek van het ministerie, afgeschermd (bijv. paleis Noordeinde en en de Militaire basis Lauwersoog).

Google Earth SketchUp: gebouwen in 3D


Naast de satellietfoto's is het ook mogelijk om 3D beelden te bekijken van gebouwen. Via Google SketchUp is het mogelijk om deze 3D tekeningen zelf te maken en toe te laten voegen aan Google Earth. Ook Google SketchUp is gratis maar wil je meer mogelijkheden dan kun je de upgrade versie kopen ($495).

Interactief


Google Earth biedt meer dan alleen kijkplezier. Zoals eerder gezegd kan men ook eenvoudig routes plannen. Maar het is ook mogelijk om bepaalde kaart informatie op te vragen. Zo kun je bijvoorbeeld het item "schools" of "hospitals" aanklikken. Men krijgt dan alle scholen en ziekenhuizen te zien in de regio waar je op dat moment aan het zoeken bent. Deze kunnen aangeklikt worden waarna bedrijfsinformatie zichtbaar wordt en je bijvoorbeeld weer een route kunt plannen. Als laatste kun je in Google Earth ook afstanden meten van bijvoorbeeld je werk naar huis.

Google Earth nieuws & privacy


Altijd op de hoogte blijven van het laatste Google Earth nieuws? Dan is deze weblog een uitkomst. Er is nogal wat ophef geweest omtrent de privacy van mensen aangezien de foto's nogal gedetailleerd zijn. Toch hoeven mensen zich geen zorgen te maken. De foto's zijn niet gedetailleerder dan wanneer je over een bepaald gebied vliegt; personen, auto's etc. zijn niet herkenbaar.

Google Earth plugin voor de browser


Sinds mei 2008 is het voor gebruikers mogelijk om Google Earth ook via de browser te benaderen. Hiervoor is dan wel een speciale plugin nodig. Voor meer informatie zie Google Earth Plugin.

Google Earth voor de iPhone


In oktober van 2008 kwam Google met een speciale versie van Earth voor de iPhone. Deze versie maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden die de iPhone te bieden heeft. Centraal hierbij staan de accelerometer, GPS-module en de 2way-navigatie van het touchscreen.

Gerelateerde woorden

Meer over Google Earth (externe links)

Thema & categorieën

Meer tips