.net (Internet Algemeen)

.net (uitgesproken "dot-net") is een TLD (Top Level Domain). .net is een generiek top level domain (gTLD) en wordt momenteel beheerd door VeriSign.

.net was een van de oorspronkelijke topleveldomeinen die ontstonden in januari 1985. Het was bedoeld om gebruikt te worden door netwerkbedrijven zoals Internet Service Provides (ISP's). Tegenwoordig kan iedereen een domein onder .net registreren, zodat het min of meer gelijk staat met .com.


Pagerank 10 domeinen met .net


Er zijn niet veel .net domeinen met een pagerank 10 geweest. De enige bekende is:

1. PHP.net

Deze heeft echter inmiddels ook geen pagerank 10 meer maar staat op pagerank 9. Er is dus momenteel geen enkel pagerank 10 .net domein.


Pagerank 9 domeinen met .net


Van de plusminus 150 pagerank 9 domeinen wordt slechts een zeer klein gedeelte door het .net TLD ingenomen.

1. freshmeat.net
2. jalbum.net
3. PHP.net

Blijkbaar verliezen deze domeinen het dan ook ten opzichte van Dotcom's, Dotgov's en de Dotedu's.


Microsoft .NET


.NET (of ook wel dotNET) is ook de aanduiding van de .NET-technologie van Microsoft. Oorspronkelijk is het geschreven om de samenwerking te verzorgen tussen applicaties en bibliotheken die software gebruiken die is geschreven in verschillende programmeertalen. .NET werd in 2002 gelanceerd.


Humor met .net


"Net" is ook een verbastering van het Russische woord HET (niet of geen, men spreekt echter van "njet"). Vandaar dat in het russisch bepaalde domeinnamen net iets anders uitpakken. Zo wil "object.net" in het Russisch geinterpreteerd zeggen "er is geen object". Sommige domeinennamen gebruiken deze woordgrap, bijvoorbeeld mozga.net (er is geen brein) of putina.net (er is geen Vladimir Poetin).

Gerelateerde woorden

Thema & categorieën