previous entry: Who's afraid of Black, Yellow & Red?   next entry: Google & Ilse.pagina.nl

14.04.03 - 09.18Alexander de Grote en zijn IrakDrie en een halve week lang heb ik niet gelogd over de oorlog in Irak, en dat terwijl ik voor de oorlog toch nog wel eens een berichtje er over wilde plaatsen. Misschien was het ontkenningsgedrag, misschien afschuw, misschien was het de zinloosheid van een reactie.

Afgelopen week kwam ik echter in een van mijn boeken (ik heb een stapeltje ;-)) over Pompeji een afbeelding tegen van de Griekse Alexander de Grote (links, zonder Helm) die de Perzische Koning Darius de 3e (rechts, met helm en een angstig gezicht) heeft verslagen. In mijn dromen kom ik nog regelmatig in Pompeji, en een van mijn favoriete kunstwerken (en het zijn er veel in Pompeji!) is het moza´ek in het Huis van de Faun. Persoonlijk hoort dit werk tot mijn absolute topfavorieten samen met de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch, De Venus van Milo door Salvador Dali, Michelangeloĺs Pieta, Herman Brood zijn portret van Beatrix (titel: hoedster van de Nederlandse staat) en op architectonisch gebied het Pantheon in Rome.

Het moza´ek uit Pompeji is een moza´ek met een oppervlakte van ongeveer 5 bij 2 1/2 meter waarop de Griekse koning Alexander de Grote, ondanks een enorme overmacht qua manschappen van de Perzen (uit het huidige Irak!), in 333 voor christus toch door slimmere strategieŰn te gebruiken de Perzische koning Darius de 3e wist te verslaan. Het moza´ek heeft een aantal merkwaardige overeenkomsten met het heden. Alexander was ook iemand die zichzelf zag als vertegenwoordiger van de democratie uit de oude stadsstaat Athene, alhoewel hij geloof ik zelf uit Macedonie kwam. Ook de Grieken hadden machtspolitieke redenen, en hoewel olie al wel gebruikt werd voor olielampjes (dat was echter plantaardige olie, veel gezonder) was de belangrijkste reden voor de Grieken het uitbreiden van hun rijk en macht.

Ook Darius was een bedreiging voor de veiligheid van de oppermachtige Grieken, en ook Alexander de Grote had veel te danken aan de dingen die zijn vader reeds voor hem had opgebouwd. Zijn vader had namelijk al het voor die tijd zeer professionele Griekse leger voor Alexander opgebouwd en de basis van zijn rijk gesticht.

Het aantal vergelijkingen is eng, alhoewel ik de intellect van Bush junior op nog niet een honderdste van die van Alexander zou willen inschatten. Vergeet ook niet dat we Alexander dan wel het beste kennen, maar dat zijn overwinningen ook vooral te danken waren aan zijn adviseurs, evenals dat Bush zijn nest met Haviken en zijn Pax Americana (http://www.newamericancentury.org) heeft. En ook de Grieken wilden een overheersing van het Midden Oosten en Alexander heeft daarbij uiteindelijk zelfs India weten te bereiken. Hopelijk zal Amerika dat niet doen, alhoewel ze met Afghanistan al aardig in de buurt zijn gekomen. Een geruststelling in de vergelijkingen: Alexander de Grote heeft 10 jaar oorlog gevoerd zonder maar een keer te verliezen voordat hij op relatief jonge leeftijd aan een onduidelijke ziekte, ik geloof malaria (??), stierf, Bush junior zal misschien ook nooit een oorlog verliezen, maar hij mag constitutioneel niet meer dan slechts 8 jaar regeren.

Wat erg, heel erg, opvallend aan het moza´ek is, is het feit dat de afgebeelde slag tussen Alexander de Grote en Darius de 3e plaats vond in het huidige Syrie. . . Darius vindt uiteindelijk dus in Syrie zijn Waterloo. Ook heeft Alexander in totaal drie veldslagen nodig gehad om Darius uit te schakelen. De Amerikanen hebben er twee nodig gehad, en als ze Syrie ook nog binnen zouden vallen als gevolg van de oorlog in Irak zou dit de derde veldslag worden. Het aantal signalen over dat dit land misschien wel het volgende Amerikaanse slachtoffer is en de vlucht van Iraakse officials naar Syrie maken de uiteindelijke vergelijking van het 2000 jaar oude moza´ek met de huidige situatie in het midden oosten ronduit stuitend.

No comments yet

Name:
Email:
Url:
Comment:emoticonsRemember me..

Small print: All html tags except <b> and <i> will be removed from your comment. You can make links by just typing the url or mail-adress.

back to top

www.jeroen.com

zoekmachine marketing, internet marketing & zoekmachine optimalisatie