Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

05 Jun '10 - + 0 - 0 110e verjaardag Dennis Gabor!


dennis gaborGoogle heeft vandaag weer een bijzonder logo ter ere van de 110e verjaardag van Dennis Gabor. Dennis Gabor was de uitvinder van de holografie, en ontving in 1971 hiervoor de Nobelprijs voor de Natuurkunde.


Dennis Gabor werd geboren op 5 juni 1900 te Budapest en overleed op 9 februari 1979 in Londen. In de eerste wereldoorlog zat hij bij de Hongaarse artillerie en vocht hij in ItaliŽ. Aangezien hij van Joodse afkomst was vluchtte hij in 1933 naar Engeland waar hij ging werken voor British Thomson-Houston. Daar vond hij in 1947 holografie uit. Het eerste hologram werd echter pas in 1964 daadwerkelijk gemaakt na de uitvinding van de laser.

dennis gaborWikipedia over Holografie:
Holografie (Grieks: holos = volledig en grafein = schrijven) is een manier om een driedimensionale afbeelding van een object te maken, met gebruik van een plat vlak in de vorm van een fotografische film, of een ingegraveerde structuur. Door de afbeelding uit verschillende hoeken te bekijken lijkt het platte beeld te veranderen zodat de indruk van een ruimtelijk, driedimensionaal beeld bestaat. Het beeld bestaat echter niet echt maar wordt gerepresenteerd door plaatsen waar licht aanwezig is en door plaatsen waar minder of geen licht aanwezig is.

Iedereen heeft overigens wel een of meerdere hologrammen van Dennis Gabor in bezit. Ik hoop zelfs meerdere want hologrammen worden onder andere gebruikt op bankbiljetten om het zo moeilijker wordt om ze na te maken. Verder kom je ze bijvoorbeeld tegen op bankpassen en op je paspoort.

Misschien dat je holografie ook kent van het Holodeck uit Star Trek waar holografie werd gebruikt om een soort van 3d virtual reality te creŽren.

Google heeft overigens ook haar eigen "holodeck". De Google Holodeck is eigenlijk geen echt holodeck maar meer een verzameling beeldschermen om Google StreetView in 360 graden te kunnen bekijken.

gabor 2010


5 Googley reacties!:

leuke uitvinding had hij uitgevonden

chandane - 05 Juni '10 - 14:02

JA :P

GOOGLER () - 05 Juni '10 - 21:38

Leuk hoe Google altijd weer inspeelt op de actualiteit!

Marileen () - 07 Juni '10 - 11:13

Ik “spaar” alle feestelijke logo’s van Google !! Ik vind Google een fantastische uitvinding. Ik ben 72 jaar en voel me door Google nog middenin het bruisende leven staan. Mijn hersencellen draaien nog voor 100 procent mee en ik leer door Google nog iedere dag bij !!!
Lang leve Google !!

H. Poll () - 14 Juni '10 - 08:29

Instagram is so popular media nowadays.

buyinstfollowers.com () (link) - 08 Maart '17 - 10:43


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->