Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

28 Mei '10 - + 0 - 0 "Google Analytics Opt-out plugin twijfelachtig"


Er zijn twijfels over de Google's Analytics Opt-out Browser plugin geleverd door Google. Deze plugin stelt de internetgebruikers in staat om monitoring door Google Analytics te kunnen voorkomen, maar er is direct kritiek van de makers van de plugins NoScript en AdblockPlus. Ook zouden internetgebruikers via deze plugin hun privacy kunnen beschermen, maar dat blijkt niet altijd zo te zijn.


Google Analytics Opt-out Browser plugin


Veel websites gebruiken Google Analytics om statistieken over bezoekers te verzamelen. Analytics kan nauwkeurig bijhouden welke websites gebruikers bezoeken. Voor wie dit niet wil, is er nu de Google Analytics Opt-out Browser plugin, die internetgebruikers de optie geeft of Analytics informatie over ze mag verzamelen. De plugin werkt als volgt: Google Analytics zet een cookie op de computer van de gebruiker. De plugin vertelt vervolgens aan het Analytics JavaScript dat er geen informatie mag worden verzonden naar Analytics. Deze plugin, nog in betaversie, is beschikbaar voor Microsoft Internet Explorer, Mozilla FireFox en Google Chrome.Kritieken


Volgens Wladimir Palant, maker van AdblockPlus, zorgen websites er nog steeds voor dat Google Analytics wordt uitgevoerd, ook al is de plugin aangezet. Ook Giorgio Maone, maker van de NoScript plugin voor FireFox, had twijfels over deze plugin. "De grootste zonde is echter dat het Google Analytics script nog steeds wordt gedownload en uitgevoerd, en als je dit vanuit een security/privacy perspectief twijfelachtig vindt, dan dient Google’s Analytics Opt-Out Browser Add-on geen doel", zei Maone. Volgens hem wordt de globale variabele van de plugin aan elke geladen pagina automatisch meegegeven. Dit zorgt ervoor dat gebruikers van deze plugin makkelijk te detecteren zijn als ze JavaScript aan hebben.

Volgens Amy Chang, medewerker van Google, wil Google met de Opt-Out plugin meer keuze en transparantie bieden aan zowel bezoekers als websitebezitters.
Al 1 Googley reactie:

Ik maak zelf sinds enkele jaren gebruik van firefox noscript en ik erger me iedere keer weer aan reclame, popups en andere browse-vertragend spul als ik gebruik maak van andere browsers. Het is heerlijk om te surfen zonder reclame plus noscript maakt het internet een stuk veiliger.

De analytics plugin van Google lijkt mij ook minder betrouwbaar dan de huidige alternatieven en ik blijf er dan ook mijlenver vandaan.

Internet Marketing () - 28 Mei '10 - 17:19


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->