Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

06 Mei '10 - + 0 - 0 Na 11 jaar nieuw Google-logo en zoekpagina's


Voor het eerst in 11 jaar is het Google-logo veranderd. Het bekende en kleurrijke logo is een "lente metamorfose" ondergaan. Ook de miljarden zoek- en resultatenpagina's die dagelijks door Google getoond worden, zijn onder handen genomen. Zo is de vormgeving van de pagina's aangepast en er wordt een toolbox weergegeven.


Google verandert de functie, het uiterlijk en het gevoel van haar zoek- en resultatenpagina's. Er worden navigatie-instrumenten aangeboden die zich automatisch aan een zoekopdracht aanpassen, het zoek-vak wordt vergroot, en de resultaten van andere zoekmachines worden in drie verticale kolommen weergegeven. Ook het logo verandert. Volgens Google krijgt het een "lente metamorfose". Dit is de eerste grote ingreep sinds mede-oprichter Sergey Brin het logo in 1999 ontworpen heeft.Veranderingen van Google


"We willen dat Google er simpel uit blijft zien," zegt Patrick Riley, die over het technische beleid gaat. De wijzigingen op de zoek- en resultatenpagina's zullen in de loop van deze week verder uitgebouwd worden. "We willen een schone, eenvoudige en moderne look. Daarom zijn de meeste veranderingen uitgevoerd," zegt Riley. Natuurlijk is Google alles behalve eenvoudig en komen een aantal veranderingen de functionaliteit flink ten goede. Een nieuwe linkerkolom geeft de verwijzingen naar andere Google-tools weer, zoals afbeeldingen, nieuws, blogs en shopping. Een nieuwe tool, genaamd "Something different" geeft resultaten weer die gerelateerd aan het zoekwoord zijn. Ook deze tool is aan de linkerkant van de pagina te vinden.


Google test voortdurend


Google test voortdurend met veranderingen. Zo is het mogelijk dat je het nieuwe Google-logo of de toobox al bent tegengekomen. Google doet dit om er achter te komen wat gebruikers van deze veranderingen vinden. Pas wanneer ze zeker weten dat het een vooruitgang is, voeren ze de veranderingen daadwerkelijk uit, zeggen analisten. Zo zouden er maar liefst 51 blauwtinten getest zijn, om er achter te komen wat de beste is. Bij de update is het schaduw rondom het Google-logo weggehaald. Ook is er gebruik gemaakt van eenvoudigere vormen met een zachter gradiŽnt. Naar verluid worden de updates vanaf volgende week overal toegepast.

Oud logo:


Nieuw logo:


7 Googley reacties!:

Oeps, dankzij de drie (dominante) verticale kolommen zullen de natuurlijke zoekresultaten steeds minder opvallen. De belangrijke natuurlijke zoekresultaten bevinden zich afgesloten tussen de advertenties, lokale bedrijfsresultaten en navigatie.
Een klassiek drie kolommen lay-out.

Anthony Game () (link) - 06 Mei '10 - 23:25

Wat een drama verandering, logo ziet er veelte ‘kidserig’ uit en ook de zoekresultaten zijn dramatisch op deze manier. Een reden om over te stappen op BING!

Drama - 08 Mei '10 - 14:38

Persoonlijk maakt het logo voor mij vrij weinig uit. Overstappen op BING zou ik alleen doen als de gehele interface om zou worden gegooid.

Momenteel ben ik nog altijd tevreden over Google. De huidige alternatieven komen op mij momenteel nog veel te spammerig over. Google wint voor mij op overzichtelijkheid, de rust die het uitstraalt en het gebruiksgemak.

Marileen () - 17 Mei '10 - 17:44

wat ik nu mis of niet meer kan vinden bij het zoeken met google is het zoeken in de resultaten. ik vond dat een heel handige mogelijkheid, Verdwijnt die of kan het nu anders?

nicole () - 01 November '10 - 12:15

Weet iemand hoe je het googlelogo kunt veranderen?? dat kan tegewoordig naar eigen keuze.

Denice - 19 November '10 - 23:30

Na korte tijd wennen vind ik de lay-out en functies prima zo. Alleen het traditionele horizontale menu bovenaan (Internet – Afbeeldingen – Maps – etc.) lijkt wat onlogisch nu er een bijna gelijkwaardig verticaal menu links is (Alles – Video’s – Nieuws – etc.).

@ Nicole: de link ‘zoeken binnen resultaten’ staat nog steeds helemaal onderaan, onder het zoekvlak (bij mij toch).
@ Denice: wellicht bedoel je het veranderen van de achtergrond. Dat kan via de link helemaal linksonder (je moet wel een Google-account hebben).

Rik (link) - 04 December '10 - 23:41

Wat een drama, ik kan de zoekvoorpellingen van Google niet meet uitzetten!

tirza - 17 Augustus '11 - 09:41


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->