Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

25 Feb '10 - + 0 - 0 Bazen van Google ItaliŽ veroordeeld vanwege filmpje


Drie bestuurders van Google ItaliŽ hebben een boete opgelegd gekregen en zijn veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat een filmpje op Google Video te laat is verwijderd. Op het filmpje was te zien hoe Italiaanse scholieren een jongen met het syndroom van down treiterden.


De aanklacht tegen Google werd ingediend door Vivi Down, een organisatie die opkomt voor de belangen van mensen met het syndroom van down. In 2006 werd het filmpje opgenomen. Hierop was te zien hoe de jongen met het downsyndroom gepest werd. Dit werd vervolgens op Google Video geplaatst. Volgens Vivi Down werd het filmpje pas veel te laat verwijderd. Het verwijderen vond pas twee maanden later plaats toen de politie Google op het bestaan van het filmpje wees.

Google beschuldigd van smaad en privacy schending


De Italiaanse bazen van Google werden aangeklaagd voor smaad en privacy schendig. Van smaad werden ze vrijgesproken, maar werden veroordeeld voor privacy schendig. In ItaliŽ worden personen namelijk aangeklaagd in plaats van het bedrijf. De treiteraars werden door de school tijdelijk geschorst. De Google topmannen hoeven echter niet naar de gevangenis. Mensen zonder strafblad die een gevangenisstraf van 3 jaar in ItaliŽ opgelegd krijgen, hoeven deze niet uit te zitten.


Google gaat in beroep


Google is het totaal niet eens met de straf die ze opgelegd hebben gekregen. "Ze hebben niet gefilmd, de video niet geplaatst en geen commentaar gegeven" aldus een woordvoerder van Google. Maar toch worden ze verantwoordelijk gehouden. De rechtbank heeft gezegd dat de Google topmannen niet snel genoeg actie hebben ondernomen, terwijl er veel afwijzende reacties bij het filmpje geplaatst werden. Google antwoordde daarop dat het niet te doen is om elk filmpje te controleren.

ItaliŽ wil controle filmpjes verplichten


Video-sites worden verplicht om alle filmpjes te controleren als het aan de Italiaanse overheid ligt. Dit zou in tegenstrijd zijn met de huidige richtlijnen voor e-commerce die binnen de Europese Unie gelden. Hierin staat dat video-sites niet verantwoordelijk zijn voor de filmpjes die online geplaatst worden, omdat de sites als "doorgeefluik" dienen.

Zie ook:
> Google Italie onder druk van aanklagers
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->