Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

24 Feb '10 - + 0 - 0 Schrijvers weigeren Google Books


Google BooksIn Amerika en Engeland hebben in totaal ongeveer 6500 schrijvers en belanghebbenden geweigerd mee te werken aan het Google Books project. Ze hebben Google geen toestemming gegeven tot het scannen van hun boeken en projecten.


Dit nieuws is gebleken uit enkele rechtbankdocumenten die de Britse krant The Guardian in handen heeft gekregen. Google heeft zich de afgelopen zes jaar al bezig gehouden met het scannen van alle, voornamelijk Engelstalige boeken, waar geen auteursrechten op rust. Google streeft ernaar de grootste bibliotheek en kennisbank van de wereld te worden. Google hanteert hierbij een norm dat alle boeken gescand worden, tenzij auteurs voor 28 januari 2010 aan zouden geven dit niet te willen.

Het blijkt dat veel schrijvers inmiddels voor deze actie van Google bedankt hebben. Bekende schrijvers als Bret Easton Ellis, Louis de Bernières, Jeffrey Archer, etc. hebben inmiddels al aangegeven geen prijs te stellen op het scannen van hun boeken.

Rechtszaak


De rechtbank in New York behandelde vorige week een schikking die Google na eerdere gevechten met auteurs en diens organisaties waren overeengekomen. De rechtbank heeft echter aangegeven enige weken de tijd nodig te hebben om tot een eenduidig oordeel te komen.

Eerder al, in 2009, voerde een Amerikaanse schrijfster onder de naam Ursula Le Guin een lange actie om het copyright van auteurs te beschermen. In haar ogen wordt dit in grote maten bedreigd door internetgigant Google. Ook in Engeland heeft een schrijfster een soortgelijke actie op touw gezet onder de naam 'Action on Authors Rights'.

Google Books in Nederland


In Nederland lijkt de discussie nog niet echt op gang gekomen. De landelijke rechtenorganisatie Lira doet voor haar aangesloten schrijvers in Nederland vooralsnog mee aan het Google Books Search project. De schrijvers mogen per gescand werk 60 euro bijschrijven op hun bankrekening. Lira wijst erop dat auteurs er daarna voor kunnen kiezen dit niet te laten tonen, via een verzoek tot ‘Non Display Use’.

Google Books Nederland


Bron: NRC
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->