Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

09 Feb '10 - + 0 - 0 Google bezig met ontwikkeling spraak vertaling


Google Translate SpraakGoogle is druk bezig met de ontwikkeling van een technologie die het mogelijk maakt om spraak om te zetten naar een andere taal. De technologie zou ontwikkeld worden uit de basis van twee functionaliteiten die Google nu al aanbiedt. Dit zijn spraakherkenning, zoals we die kennen op de Google Nexus One en automatische vertalingen, Google Translate. Door beide technieken te combineren moet het mogelijk zijn spraak om te zetten naar spraak in een andere taal.


Wanneer de introductie van dit stuk software gepland staat is tot op heden nog onduidelijk, ook Google zelf heeft nog geen einddatum aan het project vastgeplakt. Het systeem moet echter over enkele jaren de meest gebruikte talen ondersteunen, hierbij moet gedacht worden aan de talen die Google Translate op dit moment aanbiedt.

Spraakherkenning


Google heeft op dit moment al goud in handen met de spraakherkenning op haar mobiele platform Google Android. Met name op de nieuwe Google Nexus One is dit stuk sofware enorm populair. Door middel van spraak kunnen er zoekopdrachten of andere opdrachten aan de telefoon doorgegeven worden. De software werkt echter nog niet helemaal foutloos en vertoont enkele bugs, helemaal wanneer er in een andere taal dan Engels tegen het toestel gesproken wordt. Schelden tegen het toestel heeft echter geen zin, deze woorden worden automatisch omgezet in ****-tekst.

Google Spraakherkenning


Hoofd van de afdeling Google Translate, Franz Och, zegt dat werkende spraak-naar-spraak translatie binnen nu en een paar jaar gemeen goed is. Hij geeft aan dat er eerst goede translatie en spraakherkenning nodig is alvorens de twee technologieŽn met elkaar gecombineerd kunnen worden, dat is ook iets waaraan de internetreus hard mee aan het werk is.

De nieuwe dienst zou volgens Och moeten draaien op mobiele telefoons.

Zie ook:
* Schelden op Google Nexus One heeft geen zin
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->