Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

20 Dec '09 - + 0 - 0 Google censuur in ItaliŽ


Rechtszaak Google ItalieEen Italiaanse rechter heeft besloten dat Google per direct alle Youtube-videoís verwijderen die eigendom zijn van het Italiaanse mediaconglomeraat Mediaset. Daarnaast kan Google een schadeclaim verwachten van maarliefst 500 miljoen euro.


Mediaset spande de rechtszaak aan tegen Googleís YouTube, omdat zij volgens eigen zeggen geen toestemming hebben gegeven voor het publiceren van maarliefst 325 uur aan beeldmateriaal, waaronder beeldmateriaal van het populaire Big Brother.

De rechtszaak heeft verder betrekking op een filmpje, dat al in 2006 is geplaatst, over de mishandeling van een geestelijk gehandicapte jongen. Hiervoor staan vier medewerkers van Google terecht in Milaan, waar gevangenisstraffen van respectievelijk zes tot twaalf maanden tegen is geŽist.

Opmerkelijk


Opmerkelijk is dat Google, en niet de mensen die het filmpje hebben gepubliceerd, verantwoordelijk worden gehouden voor de publicatie. Er bestaat namelijk een wet in ItaliŽ die ISPís (Internet Service Providers) niet verantwoordelijk kan houden voor beeldmateriaal dat via hun diensten wordt gepubliceerd, echter kunnen ICPís (Internet Content Providers), waaronder YouTube dus ook valt, wťl verantwoordelijk gehouden worden.

Google zou het volgens justitie nooit toegestaan mogen hebben dat het filmpje werd geŁpload op YouTube. Googleís advocaat vraagt zich hierop openlijk in de New York Times af hoe Google kan controleren of personen op een filmpje toestemming hebben gegeven voor publicatie.

Gevolgen


Wanneer de rechter in ItaliŽ besluit dat ICPís verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de publicaties binnen haar diensten zou dit wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan van diensten zoals YouTube.
Al 1 Googley reactie:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->