Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

07 Sep '09 - + 0 - 0 Google doet concessies voor Google Books


Google Books Eerder deze week deed Google Books stof opwaaien onder Europese uitgevers en auteurs. Inmiddels heeft Google enkele concessies gedaan om te zorgen dat ook de Europese uitgevers en auteurs het boekenproject steunen.


Het Amerikaanse bedrijf belooft geen boeken van Europese auteurs en uitgevers op te nemen in Google Books die nog verkrijgbaar zijn in Europa. Ook gaat Google het toestaan dat vertegenwoordigers van Europese auteurs gaan toezien op de uitvoering van het project. Google wilde in eerste instantie alle boeken die in Amerika niet meer verkrijgbaar zijn maar wel in de bibliotheek te vinden zijn inscannen, maar Google zegt nu de auteurrechten te respecteren.Start van Google Books


Google Books is al sinds 2004 bezig met het scannen van boeken en deze intergraal op internet te publiceren. Inmiddels staan er miljoenen boeken online in alle denkbare talen, categorien, vakgebieden en thema’s. In 2007 zijn zelfs alle rechtenvrije boeken die te vinden waren in de bibliotheek van Gent ingescand. Er werd niets gevraagd aan auteurs en uitgeverijen.

In 2005 spande een organisatie van auteurs en uitgevers in de VS een rechtzaak aan tegen Google Books. In 2008 deed Google een schikkingsvoorstel: Google erkent het auteursrecht, zegt toe geld uit te keren over alle ingescande boeken en biedt auteurs en uitgevers wereldwijd de gelegenheid om een keus te maken wel of niet deel te nemen aan het project. De schikking ligt momenteel bij het gerechtshof van New York. Op 7 oktober zal er een uitspraak volgen.
Al 1 Googley reactie:

Universiteit Gent is inderdaad een Google Books partner. Google is in 2004 gestart met het digitaliseren van 300.000 copyrightvrije boeken van voor 1869 en dat duurt nog wel even! Die boeken zijn vrij raadpleegbaar via Google Books 24/7!

sylvia van peteghem () (link) - 08 September '09 - 10:24


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->