Jeroen.com | weblog | woordenboek | zoeken | contact
Google Weblog    
 

18 Aug '04 - + 1 - 1 Googleblog onthult identiteit Googleguy


Of toch niet? In ieder geval staat in de Googleblog een speciaal artikel waarin GoogleGuy zelf een klein beetje de sluier oplicht over wie hij is en over het waarom zijn nickname bestaat.


Wie is GoogleGuy???

Googleguy is de schuilnaam van een iemand die bij werkt Google en die vrijwel dagelijks berichten plaatst op de website Webmasterworld. Daar heeft hij inmiddels ruim 2000 berichten geplaatst. In deze berichten helpt hij met vragen, geeft hij tips en suggesties voor mensen die Google gebruiken en ontzenuwt hij allerlei hete geruchten over problemen en nieuwe ontwikkelingen bij Google. Kennis leidt tot begrip is de pasis van goede PR, dus je zou bijna kunnen zeggen dat GoogleGuy een soort van PR manager van Google zou kunnen zijn.

Al jaren wordt er gespeculeerd over de identiteit van GoogleGuy en het waarom van het kiezen van een "Nick". Er deden zich al geruchten voor dat GoogleGuy in werkelijkheid Brett Tabke, de oprichter en hoofdmoderator van WebmasterWorld, zou zijn. Deze geruchten werden veroorzaakt doordat Brett Tabke en GoogleGuy opvallend vaak vrijwel tegelijkertijd berichten plaatsten. Soms zelfs binnen een paar minuten nadat iemand een vraag stelde.

Ook waren er mensen die beweerden dat GoogleGuy misschien wel Sergey Brinn, een van de twee oprichters van Google zou zijn. Ook dit leek hoogst onwaarschijnlijk en werd door diverse mensen ontzenuwd.

Zijn eigen antwoord in zijn Blogpost genaamd "Greets from GoogleGuy!" is als volgt:

"I'm a Google engineer. About three years ago, I was waiting for a program to finish compiling, and I was reading what people online were saying about Google. I remember seeing a question from a site owner about how to structure his site for better crawling, and thinking it would be great if a Googler could just pop by to answer technical questions like that. And then I thought, I'm a Google engineer. I can answer technical questions like that. So I did. Since then, I've managed to post around 2,000 messages in various web forums, setting the record straight whenever possible."

Hmmmmm, daar staat dus nog steeds geen naam bij! We moeten dus nog een beetje blijven gissen. We krijgen in de posting van de Googleblog echter wel nog andere antwoorden...


Waarom de nickname GoogleGuy?

Als reden voor het gebruik van een schuilnaam komt Googleguy met de volgende verklaring:

"Of course, I had to have an online nickname. What if I got sick, or needed to take a break? I needed a handle that someone else could step into if necessary. After not a lot of consideration, GoogleGuy seemed just right. My primary inspiration was the Man in Black in The Princess Bride. When he returned to Buttercup, he could just hand the reins to a new Man in Black. It didn't bother him that no one knew his true identity"

GoogleGuy is dus eigenlijk een soort van Zorro! Nah ja, Men in Black dan.


GoogleGuy Says
Googleguy leidde net zoals alles rond Google tot een ware Hype. Zo is er inmiddels een speciale Weblog genaamd "GoogleGuy Says" die enkel en alleen een overzicht geeft van de uitspraken van GoogleGuy. De uitspraken krijgen vlaggetjes mee die aangeven hoe relevant dat ze zijn. Low, Middel en High moeten de bezoeker van de Weblog helpen met het scannen van de vele honderden berichten.


Googleguy en de Cluetrain Manifesto

Dat GoogleGuy meer is dan een GoogleZorro bleek een aantal jaren geleden uit een interview met Cindy McCaffrey. (Vice President Google, Corporate Marketing)

Interviewer: You've read the Cluetrain Manifesto, I take it ;)

"Yes. Many of us have read Cluetrain Manifesto. It's a brilliant book with very compelling ideas about marketing in the Internet Age." aldus Cindy McCaffrey.

In de Cluetrain Manifesto wordt onder andere gepredikt voor het aangaan van een conversatie met de consument. Grote bedrijven zouden dit stelselmatig ontlopen. GoogleGuy vertegenwoordigt HET grote voorbeeld van een grote organisatie die in een directe dialoog gaat met haar doelgroep, in dit geval de Webmasters. Googleguy is dus veel meer dan een toevallige Googley passant.


De GoogleBlog

De openbaring vond plaats in de Googleblog van Google zelf. In de Googleblog worden als een soort van estafette met enige regelmaat berichten geplaatst door de medewerkers van Google. Zo plaatsten eerder al de oprichter van Blogger, Evan Williams, en de beroemde voormalige Greatful Death kok Charlie Ayers berichten in de GoogleBlog. Google: One happy family! (I guess..)


Zie ook:

> Googleblog
> Webmasterworld
> Greets from GoogleGuy!
> GoogleGuy Says
> Google-mensen.pagina.nl
Nog geen Googley reacties.. Reageer!:


DISABLED BECAUSE OF COMMENT SPAM submit3 . php#message" id="form">
Naam:  
Persoonlijke info onthouden?

Email:
URL:
Reactie:Emoticons / Textile


Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.
--> -->